Gymnázium oslaví šedesátku

7. října 2009, ostatní, přečteno: 6033×

Letos blanenské gymnázium oslaví šedesátku. Jeho založení v roce 1949 bylo vyvoláno značným nárůstem obyvatelstva města Blanska po 2. světové válce.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Výročí oslaví v pátek 13. listopadu. Program oslav je směrován do tohoto jediného dne. Oficiální část s kulturním vystoupením a pozvanými hosty proběhne dopoledne v Kině Blansko. Premiéru zde také bude mít film o blanenském gymnáziu, připravovaný ve spolupráci se studiem Audiovisual.

Odpoledne se pak otevřou dveře školy veřejnosti. Zájemci si mohou až do večerních hodin školu projít a seznámit se s tím, jak se změnila, jaké se používají nové výukové metody a pomůcky. Najdou zde rovněž almanachy, připraven je opět kulturní program.

Pavel Henek
Ředitel Gymnázia Blansko RNDr. Pavel Henek.

Během šesti desítek let od založení, které gymnázium letos slaví, se postupně měnila nejen jeho tvář, ale i výuka. „Po revoluci byly např. zrušeny odborné předměty, zavedla se znovu estetická výchova, nastal velký rozvoj cizích jazyků, i latiny. Postupně se utvářely osnovy až do současnosti, kdy využíváme nový školní vzdělávací program,“ popisuje ředitel Gymnázia Blansko Pavel Henek.

Třetím rokem už běží školní vzdělávací program pro nižší ročníky a letos nabíhá i pro vyšší ročníky. Rozšiřují se učební hodiny i nabídka volitelných předmětů. Gymnázium má nyní všeobecné zaměření, ale s obrovskou možností volby volitelných předmětů. Např. zde vyučují kromě angličtiny čtyři další jazyky. To vše pro téměř 600 studentů, přičemž nejvíce jich gymnázium navštěvovalo v roce 2008, a to 615. Učitelů má dnes škola 51, z toho 7 na částečný úvazek.

Ředitel Pavel Henek nastoupil v roce 1999. Jak sám říká, je velkým zastáncem víceletého studia. To zde bylo zavedeno v devadesátých letech. Dnes jsou v jednom ročníku souběžně dvě třídy osmiletého a jedna čtyřletého studia.

V roce 1997 se odstěhovala do vlastních prostor na sídlišti Písečná obchodní akademie. Od té doby se gymnázium rozšiřuje a 20 tříd, které dnes má, je dle slov ředitele pro tyto budovy maximum.

gymnazium

V roce 2000 byla přestavěna celá kotelna, v následujícím roce opravena tělocvična – vyměněna podlaha a sociální zařízení. V roce 2004 byla opravena fasáda a v roce 2008 se škola dočkala nové kuchyně. „Momentálně máme zpracovaný projekt na zateplení přístavby a rekonstrukci tělocvičny. Myslím si, že má šanci na úspěch. Získaná dotace by činila až 70 %,“ zmiňuje další plány Pavel Henek.

Předloni při ukončení maturit obdržela z rukou ředitele diplom 5000. studentka. Letos se celkový počet studentů, kteří prošli blanenským gymnáziem, zvedne o dalších 88.