Za koláče lůžka pro nevyléčitelně nemocné

5. října 2009, ostatní, přečteno: 3600×

Domácí hospicová péče je poskytována týmem odborníků terminálně nemocným, aby mohli důstojně prožít závěrečnou etapu života v domácím prostředí u svých rodin a blízkých. Koupí koláče ve čtvrtek 8. října můžete pomoci i vy.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Akce „Koláč pro domácí hospicovou péči“ se koná u příležitosti Světového dne hospicové a paliativní péče. Podpořily ji blanenské i regionální pekárny a obchodní akademie a střední zdravotnická škola. Koupí koláče v hodnotě 35 Kč umožníte nakoupit polohovací lůžka pro nevyléčitelně nemocné. Několik dotazů k této akci zodpověděla Radka Kuncová z Charity Česká republika.

Koná se letos akce poprvé?

Akce je pořádaná ve spolupráci s celou Brněnskou diecézí, do které spadá 10 oblastí. Zapojeny jsou ty oblasti, kde hospicovou péči mají nebo ji rozjíždí. Jsou to Jihlava, Třebíč, Tišnov, Rajhrad, Brno a Blansko. V Rajhradě je tato akce asi popáté, ostatní oblasti se letos připojily poprvé.

Kam nebo komu konkrétně by měly jít vybrané peníze?

Vybrané peníze v Blansku a Boskovicích poputují přímo na účet Blanenské charity a odtud budou použity ve prospěch této nové služby. Za peníze se koupí pomůcky, které umírajícímu a jeho nejbližším ulehčí péči.

Proč se vybírá právě na polohovací lůžka pro nevyléčitelně nemocné?

Terminálně nemocných je hodně, problém je v tom, že umírají v nemocnicích a ústavech. Tohle bychom chtěli změnit a touto službou veřejnosti nabídnout alternativu. Umírající nemusí být v hospici ani v nemocnici, může zůstat doma u svých nejbližších.

Kolik je v Blansku terminálně nemocných a kolik je potřeba takových lůžek?

Terminálně nemocný je většinou špatně mobilní. Lůžko, které chceme koupit, je polohovací, vybaveno speciální antidekubitní matrací (zabraňuje tvorbě proleženin), hrazdou, zábranami proti spadnutí a je vyšší než klasická postel, což je zase přínos pro pečujícího. Jedna taková postel stojí okolo 40.000 Kč.

Kde a jak se budou koláče prodávat? Kdo je bude prodávat? Bude nějak označen?

Koláče se budou prodávat v Blansku na ulici Rožmitálově, a v Boskovicích na náměstí. Prodávat budou zaměstnanci charity a studentky Střední zdravotnické školy v Blansku. Označen bude stánek, i oblečení prodávajících logem charity. Koláče se budou prodávat na stánku. Akce potrvá jen tento den od 10.00 do 17.00 hodin.