Palava nabídne příští rok kvalitnější zázemí pro letní rekreaci

23. října 2009, ostatní, přečteno: 7583×

Blanenská přehrada Palava je již delší dobu bez vody. Dlouho se čekalo na zahájení prací na odbahnění nádrže. Od konce prázdnin zde ale panuje čilý pracovní ruch a již v příští sezoně se zde zase budou moci lidé vykoupat.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Město zažádalo o dotaci ze státního fondu životního prostředí z operačního programu životní prostředí na odbahnění dvou retenčních nádrží, spodní nádrže Palava II i vrchní nádrže Palava I na Češkovicích. Projekt předpokládá úpravy v hodnotě 8 milionů korun. „Z operačního programu jsme získali dotaci 3,5 mil. korun. Zbývající část hradí Město ze svého rozpočtu. Ne vše, co se na Palavě mění, lze totiž zahrnout mezi uznatelné náklady v rámci projektu,“ vysvětluje místostarosta Jindřich Král.

Cílem projektu je zkvalitnění vody v obou retenčních nádržích. Z horní nádrže byly odtěženo cca 2.000 m3 bahna, z dolní nádrže Palava v Blansku jsou to bezmála 3.000 m3. Díky tomu by měla delší dobu zůstat v nádržích čistá voda.

palava_rek_02

palava_rek_01
Přehradní nádrž je stále ještě jedno velké staveniště. Foto: autor

„Předpokládáme, že v následujících letech bude voda znatelně kvalitnější a bude možné se zde bez obav koupat,“ je přesvědčený Král. Tomu jsou přizpůsobeny i další práce na zlepšení rekreační nádrže. K nim patří např. natření doprovodných prvků, jako jsou sprchy a skluzavky. Kolem nádrže jsou zpevňovány břehy, vzniknou nové vstupy do vody, a to i bezbariérové pro tělesně postižené. Plavce od neplavců oddělí nové zábradlí, opraveno bude molo a výměny se dočká písek.

O napuštění nádrže rozhodne odbor životního prostředí. Zda to bude ještě do zimy nebo hned na jaře, to ještě není jisté. Počítá se ale s napuštěním do příští letní sezony.

Zklamaní budou asi rybáři. Jim bude po následující dva roky přehrada zapovězena. Nesmí se zde vysazovat ryby. Dva roky se musí ověřovat kvalita vody a vznik nového planktonu. Podle jeho typu zde pak budou vysazeny vhodné druhy ryb.