V muzeu odkryli zapomenuté sklepení

2. října 2009, ostatní, přečteno: 4067×

Vchod do nepřístupného sklepení, které znovuobjevili pracovníci stavební firmy při rekonstrukci vnější omítky zámku, nedávno odkryla stavební firma.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Malé okýnko do nepřístupných sklepních prostor, které se znenadání objevilo při rekonstrukci omítky v zadní části zámku v roce 2007, prozkoumali pracovníci muzea již tenkrát s pomocí kamery. „S překvapením jsme zjistili, že sklepy nejsou zasypané, jak jsme si mysleli. Proto jsme začali shánět peníze na jejich znovuotevření, což se letos povedlo,“ říká ředitelka muzea Eva Nečasová.

Všechny práce a zásahy do omítky na nádvoří museli posvětit památkáři. Pracovníci stavební firmy pak začali odkrývat dlažbu na nádvoří a postupně se prokopali ke schodům, které končily ve zdi.

sklepyzamek00

 

sklepyzamek_02

Když tuto první překážku odstranili, objevila se před nimi další zeď z plných pálených cihel. Ta ale na zbourání čekala až do dalšího týdne. Na znovuotevření sklepních prostor byli pozváni zástupci médií a dostavili se v počtu opravdu nevídaném. Záhady, tajemno a skryté chodby jsou stále oblíbená témata.

sklepyzamek_01

Nervozita byla patrná. Všichni čekali velký objev, ten se ale nekonal. Po probourání zdi se všichni nahrnuli dovnitř, aby spatřili prázdné sklepy tak, jak byly zazděné někdy v 50. letech při velké přestavbě zámku.

sklepyzamek_03

sklepyzamek_04

Velká očekávání pěti televizních štábů a několika novinářů se nakonec naplnila jen pro jedno médium, a to blanenskou televizi. A to díky zeleným kresbám na stěnách, které, jak rozpoznal největší znalec Kašpara Krásy Blanenského Jiří Kučera, patří k mistrovým dílům. Smějící se obličeje nápadně připomínají dnes na internetu hojně používané „smajlíky“. Jak se tedy ukázalo, Kašpar Krása Blanenský byl velký vizionář a opět o hodně napřed. Reportáž z objevu s názvem „Smajlíci na zámku“ můžete zhlédnout v Blanenském videožurnálu.

sklepyzamek_05
Vchod do sklepů na staré fotografii zámeckého nádvoří.

Co se sklepy bude dál, ukáže až čas. „Jsou to pro nás nové prostory a chceme je využít, např. pro nějakou expozici. Co přesně zde vystavíme, teď nedokážu říct. Určitě se ale stanou součástí prohlídkové trasy,“ uvedla Eva Nečasová.