Město připravuje podklady pro rekonstrukci průtahu Blanskem

9. listopadu 2009, ostatní, přečteno: 3622×

Již dříve Město Blansko ve spolupráci s Jihomoravským krajem, potažmo Správou a údržbou silnic JmK, zrealizovalo rekonstrukci příjezdových cest do Blanska.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Byl proveden průtah Olešnou a Těchovem a vybudována nová příjezdová komunikace od Rájce a Ráječka. Všechny tyto silnice II. třídy jsou v poměrně dobrém stavu. Nejhůře je na tom nyní asi samotný průtah městem. Proto se Město spojilo se SÚS JmK a společně vypracují tzv. investiční záměr, který řeší, jak by měl průtah v budoucnu vypadat. Změnit by se měl úsek v délce asi 2,2 km ve směru od Brna od benzinové stanice OMV po křižovatku u Kauflandu.

Názory odborníků jsou takové, že dnešní šířka komunikace 11,5 m je poměrně zbytečná. Dojde ke zúžení na 9,5 m s tím, že by vznikla bezpečnější zóna pro cyklisty. Nebude to klasická cyklotrasa, ale jen označený bezpečný pruh. Posouzeny budou kromě šířkového uspořádání také odbočovací pruhy, bezpečné přecházení pro chodce – nové a osvětlené přechody. Křižovatka Svitavská – Nádražní u autobusového nádraží je navržena jako okružní křižovatka.

krizovatkamacocha
Křižovatka u autobusového nádraží se má v budoucnu změnit na okružní. Foto: S. Mrázek

„Další křižovatka na této trase, a to Mlýnská – Poříčí, je dnes podle mého názoru nejkonfliktnějším místem. Čekáme na stanovisko dopravního inspektorátu, jak má být v budoucnu upravena, tak abychom ji mohli zrealizovat,“ vidí šanci vyřešit již léta plánovanou přestavbu křižovatky u sportovního ostrova místostarosta Jindřich Král. Vyřešit by se mělo také odbočování doleva na ulice Tovární, Fügnerovu, Kollárovu a Mahenovu, protože při velké frekvenci vozidel se doprava v těchto místech zablokuje.

Celý investiční záměr bude rozpracován do dokumentace pro stavební povolení a následnou realizaci. Ta nebude jednorázová, ale po etapách. Větší část peněz by měla jít z dotací EU. „Chceme využít ještě toho plánovacího období EU a požádat o dotaci do roku 2013, aby byl tento projekt spolufinancován ze zdrojů EU. Bylo by velice dobré, pokud by se nám podařilo získat finanční prostředky do roku 2012 a na konci plánovacího období zahájit první etapu rekonstrukce,“ plánuje Král.