Family Point v městském úřadě – koutek pro maminky s malými dětmi

12. dubna 2010, zprávy z MěÚ, přečteno: 4953×

Město Blansko zřídilo v budově na náměstí Republiky 1 Family point – „rodinný koutek“. Jedná se místo, které je určeno pro rodiče s dětmi. Vyšlo tak vstříc především maminkám s malými dětmi a v rámci 20tisícové dotace z Jihomoravského kraje zřídilo tento koutek.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Hlavním cílem je vytváření prostředí přátelského rodině. Je samozřejmostí, že se jedná o  místo s  bezbariérovým přístupem. Formou tištěných materiálů jsou rodičům nabídnuty informace v oblastech sociální a psychologické pomoci. Je to kultivovaný prostor pro péči o dítě (nakrmení, přebalení) a dětský koutek pro klidovou činnost.

Family Point nám. Republiky

Je třeba uvést, že se nejedná o místo na způsob např. mateřského centra, kde by se dětem věnovala jiná osoba a rodiče si mohli „odskočit“ vyřídit potřebné záležitosti na úřad. Jedná se o koutek, kde si matky s malými dětmi mohou odpočinout, nakrmit nebo přebalit dítě a přitom si je samy hlídají.

Koutek se nachází v prostorách budovy na náměstí Republiky 1 v přízemí vlevo na konci chodby, kde je zřízeno vhodné místo pro ohřev jídla a nakrmení dětí.

Je to novinka, která by měla posloužit maminkám (a samozřejmě i tatínkům), kteří jsou se svými malými dětmi na úřadě a potřebují si vyřídit úřední záležitosti, nebo jsou ve městě, mimo domov, a potřebují děti nečekaně přebalit nebo nakrmit.

V tomto koutku najdete přebalovací pult, mikrovlnou troubu pro ohřev jídla pro děti a pohodlné židle pro kojící matky. Místo je vhodné i pro maminky s více dětmi, kdy si starší sourozenci mohou po dobu kojení či přebalování např. malovat nebo se zabavit hračkami, které jsou tu pro ně k dispozici.

Family Point nám. Republiky

Finance z dotace krajského úřadu byly použity na zakoupení vizuálního označení Family pointu, stojanu na letáky, židlí pro kojící matky, odkládacího stolku pro matky, mikrovlnou troubu + poličku, dětský stolek + židličky, dětský koberec, závěs pro intimní oddělení kojící matky, hračky, stavebnice, knihy, omalovánky a květinovou výzdobu. Vizuální označení je ve dvou podobách. První je ve formě samolepky, která se nachází na vstupních dveřích do budovy na náměstí Republiky 1, druhou je označen vlastní koutek.

„Ve stojanu na letáky jsou zařazeny letáky, nabídky a propagační materiály související s rodinou a dětmi. Jsou zde především informace o službách a nabídkách v našem městě a jeho okolí. Pro malé děti jsme pořídili na zabavení několik stolních her, dětských knih včetně leporela, malé houpadlo a samozřejmě dětský stoleček se židličkami. Na podlaze je položen barevný kobereček. Pro zútulnění prostředí jsme zde umístili několik hrnkových rostlin v květináčích a na zdi nalepili samolepky s dětskými motivy. Koutek – Family point – je přístupný rodičům s dětmi v době, kdy je otevřen náš úřad,“ popisuje vybavení vedoucí oddělení sociálně právní ochrany Jana Fadrná.

Projekt „Family point, místo přátelské rodině" napomáhá k vytváření pro-rodinného prostředí v městě Blansku, a tím naplňuje jeden ze základních cílů rodinné politiky města.