Žáci ZŠ T. G. M. na fotbalovém turnaji v Rakousku

15. května 2010, sport, přečteno: 3493×

Ve dnech 30. 4. a 1. 5. 2010 vyrazilo dvanáct žáků 3. a 4. tříd ZŠ T. G. M. Blansko na mezinárodní turnaj v kopané, který se konal v Rakousku v malém městečku Oberschützen, asi sto kilometrů za Vídní na cestě do Grazu.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

„Před pár týdny přišlo na naši školu pozvání z Rakouska, abychom se zúčastnili mezinárodního fotbalového turnaje v kopané, který je určen žákům 3. a 4. tříd. Hned jsme se nabídky ujali a začali vyřizovat všechny náležitosti. Než jsme ovšem pokořili úředního šimla se všemi možnými seznamy a potvrzeními, vzalo nám to trochu času i nervů, ale výsledek stál za to,“ je přesvědčená učitelka německého jazyka Radka Burgetová.

Turnaje se zúčastnilo celkem 16 týmů z 10 zemí Evropy: Slovensko, Slovinsko, Chorvatsko, Bosna a Hercegovina, Francie, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Rakousko a Česko. Průběh a celou organizaci zaštiťovala mezinárodní organizace Europe direct.

Účast na soutěži byla pro žáky z Blanska premiérou, i když už je vlastně pořádána devátým rokem. Hlavním smyslem a cílem celého setkání je, aby se děti z různých zemí světa navzájem poznaly, možná i navázaly přátelské vztahy a udělaly si obrázek o tom, jak to chodí jinde ve světě. To se organizátorům podařilo měrou vrchovatou.

Kluci si také kromě vzájemných zápasů mohli pohrát společně při dalších zábavných soutěžích, nebo se vydováděli na skákacím hradu. Žákům se celodenní pobyt na hřišti za krásného počasí velmi líbil, nevadilo jim ani spaní v tělocvičně. Organizační zajištění a přijetí od ostatních soupeřů bylo jedním slovem skvělé.

„Pokud nás tedy rakouská partnerská škola pozve na příští, již desátý, jubilejní ročník, určitě se ho velmi rádi zúčastníme. Už dnes se všichni moc těšíme,“ slibuje Radka Burgetová.

Gabriela Vašíková