Doprovoďte sv. Martina ve vlastním historickém kostýmu!

6. listopadu 2010, kultura, přečteno: 4019×

Svatý Martin pravidelně každoročně vyráží do zámeckého parku od kostela sv. Martina s početným doprovodem, který tvoří okázalý průvod ulicemi města. Jeho součástí můžete být i vy! V průvodu uvítáme každého, kdo přijde ve vlastním historickém kostýmu, ať už vlastnoručně ušitém nebo půjčeném z divadelní půjčovny. Kostýmy by měly být nejlépe z období gotiky.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Pozor! Všichni, kteří se zúčastní svatomartinského průvodu v  historickém kostýmu nebo přijdou do zámeckého parku v historickém kostýmu, budou mít vstup na akci zdarma!

A jaký kostým pro sebe zvolit?

Jako malou inspiraci jsme pro vás připravili několik nákresů pánských a dámských středověkých oděvů, které podle dobových vyobrazení navrhla paní Terezie Migelová. Obrázky jsou sice černobílé, ale „temný“ středověk ve skutečnosti přímo hýřil pestrostí barev (základní barvy červená, žlutá, bílá, modrá a zelená se běžně užívaly), takže fantazii se meze nekladou.

Široká může být i škála materiálů – od režného plátna až po brokát. Je však třeba myslet na to, že pod lehčí kostým bude třeba se v listopadu teple obléct. Invenci mohou osvědčit organizované skupinky, takže rádi v průvodu uvítáme např. družinu templářských rytířů, mnichy v kutnách nebo suitu urozených pánů a dam.

Věříme, že řada postav v krásných kostýmech zpestří pohled nejen na ten letošní, ale i na některé z příštích svatomartinských průvodů nebo pochodňových průvodů v rámci tradičního Historického jarmarku.

Historické kostýmy a inspiraci najdete také na www.kostym.cz.

Martina Hejčová