Meziplanetární výlet turistů do Černé Hory

5. dubna 2011, ostatní, přečteno: 5837×

By si jeden řekl, že se asi zbláznil, kdyby opravdu nevěděl, do čeho jde. Jenže tak to není. Akce v Černé Hoře, přesněji v tamějším pivovaru, byla dlouho dopředu plánovaná a připravená do posledních detailů. Měli se tam setkat turisté ze Země i ti z dalekého vesmíru.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Turisté již od brzkého rána přicházeli na startovací místa v Blansku a Boskovicích, aby se zaregistrovali a po svých vyrazili na některou z naplánovaných tras do Černého Hory. Jen z Blanska vyvezl hned třikrát na Hořice autobus pokaždé asi 60 turistů. Další však vyrazili do prudkého hořického kopce tzv. po svých. Odtud už to bylo po hřebeni víceméně po rovině nebo z kopce až do Černé Hory.

turistická sezona v pivovaru černá hora

Kolem poledne už se řadili u brány pivovaru a čekali na zahájení registrace. Přece jen ustavení nového rekordu podléhá přísným pravidlům, jejichž dodržování bedlivě sledoval sčítací komisař z nejrekordovatějšího českého města Pelhřimova.

turistická sezona v pivovaru černá hora

Turisté mohli být cestovatelé do vesmíru i návštěvníci z kosmu. Jak je od sebe poznat? Jednoduše! Přece ti místní létají na výpravy do vesmíru raketou, zatímco ti vzdálení sem přiletí na návštěvu talířem. Mimozemšťané se museli někde dozvědět, že v Moravském krasu a okolí je opravdu dobře, protože těch, kteří nakonec přiletěli, pardon přišli, s talířem, bylo mnohem víc, než těch, kteří dorazili do pivovaru s raketou.

turistická sezona v pivovaru černá hora

Ve stanech hned za bránou se čárkovalo o sto šest. Jednou za dvoumetrovou tenisovou raketu, která až do této doby visela na zdi v blanenském tenisovém klubu a myslela si, že už se nikdy nepodívá ven, jindy zase za talíř z babiččina svátečního servisu, třesoucího se, aby se to babi nedozvěděla, nebo za talířek z pokojíčku panenek i s příborem.

Kupóny na párek a pivo si zasloužili i ti, kteří do toho vnesli trochu víc fantazie, ať už to byl obrovský talíř kosmodisk, letitý originálně zabalený nápoj zvaný Raketa či mimozemský talíř vlastní výroby z moduritu a další podobné předměty zvané talíř nebo raketa. Autoři nejkurióznějších nápadů pak byli pořadateli pozváni na pódium a po zásluze odměněni věcnými cenami.

turistická sezona v pivovaru černá hora

Rekord byl nakonec ustaven v úctyhodné výši – na nádvoří pivovaru v Černé Hoře se sešlo 895 vesmírných turistů a 25 psů. Autorům rekordu bude Agenturou Dobrý den vystaven patřičný certifikát a rekord bude zapsán do České knihy rekordů, která vychází v aktuálním znění jednou za dva roky.

Na registrovaných raketách bylo zajímavé, že jich valná většina byla sovětské provenience. „K těm máme přece nejblíž,“ komentoval to autor jedné z nich. „To je raketa našeho psa. Odstartuje teprve odsud. Má tam i návratový modul,“ dodal. Všichni přece moc dobře ví, co znamená CCCP, kdo to byl pes zvaný Laika a tvar rakety je od dětství v paměti moc dobře zapsán. Dnes se létá do kosmu raketoplánem, ale to už není taková zábava a hlavně nic nového, převratného.

turistická sezona v pivovaru černá hora

A když zmiňujeme raketoplán, ano, byli zde i zástupci NASA. Například pán v klobouku s tykadly a nápisem „NASÁ-vám Černou Horu“. Cyklisté z klubu NASAvky jsou již pravidelnými účastníky a ani letos se nedali zahanbit. Parta lidí na kolech brázdících cesty nejen Moravského krasu, ale i tak dalekého okolí, kam někomu nedojede ani jeho auto, dorazila nejen s největší raketou, ale i s Měsíčňanem. Ano, vypravili se na měsíc na Měsíc a přivezli s sebou individuum ne nepodobné Kašparu Krásovi v jeho slavné filmové roli. Za to si jistě zasloužili soudek plný dobrého černohorského moku.

turistická sezona v pivovaru černá hora

Slavnostním nakrojením prvního turistického salámu (mj. vynálezu Kašpara Krásy) na pódiu byla zahájena turistická sezona 2011 v regionu Moravský kras a okolí. Představitelé měst Blanska, Boskovic, Černé Hory i pivovaru tak učinili s přáním, aby letošní sezona byla úspěšnější než ta loňská, poznamenaná vichřicí Antonín.

turistická sezona v pivovaru černá hora

Novinky v turistickém ruchu

Setkání turistů využila pořádající města k propagaci nových produktů cestovního ruchu. Město Blansko oznámilo spuštění nového regionálního webu www.blanensko.cz. Lidé na něm najdou tipy na výlety, informace o památkách. Nabídne jim i možnost objednávky vstupenek na kulturní a sportovní akce a další služby.

Boskovice zase prezentovaly projekt Pohádkové Boskovicko. To má nalákat do regionu celé rodiny, které putují krajem po památkách a zajímavých místech na základě mapy pověstí a bájí z jednotlivých míst. Starosta Boskovic Jaroslav Dohnálek zmínil také novou celovečerní filmovou komedii natočenou ve westernovém městečku. Její premiérou zahájí westernové městečko letošní sezonu, a to 11. května v boskovickém kině, dále pak v multiplexech v Brně a v Praze. Více informací o filmu na www.westernstory.cz.

Pozadu nezůstal ani Pivovar Černá Hora a nabízel návštěvníkům novinku ze své produkce tzv. Nopálové pivo – pivo s přídavkem výtažku z opuncie.

turistická sezona v pivovaru černá hora

Turisté opět dokázali, že se umí bavit, že mají smysl pro recesi a nevadí jim si za dobrou zábavou i kousek dojít. Plný pivovarský dvůr budiž toho důkazem.