Věž kostela sv. Martina vyhlídkou? Možná už za rok

1. dubna 2011, ostatní, přečteno: 4927×

Tak je to alespoň v plánech připravovaných společně Městem Blansko a Farností svatého Martina.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

„Ve spolupráci s farním úřadem bychom rádi otevřeli věž kostela pro veřejnost. A to nejen k tomu, aby zde lidé mohli obdivovat zvony, ale také k pěknému výhledu na Blansko, který odsud je nerušený nějakou vysokou budovou nebo dráty elektrického vedení,“ uvedl na tiskové konferenci vedoucí odboru kancelář tajemníka Jiří Kučera.

výhled
Nerušenému výhledu z věže kostela zatím brání dřevěné rolety a pletivo proti holubům.

Zřízení vyhlídky bude vyžadovat úpravu oken, která nyní na věži jsou. Zakrývají je dřevěné rolety. Opravit potřebují i schody, které do věže vedou, protože jsou poměrně ve špatném stavu a soustavný nápor turistů by nevydržely.

zvon
Ve věži kostela jsou tři zvony. Nejstarší Poledník, který je dle záznamů nejstarším zvonem na Moravě, a mladší zvony zasvěcené Panně Marii (na fotografii) a svatému Martinovi.

Vše je zatím ve stádiu úvah. Nápad vzešel při návštěvě České televize u příležitosti natáčení dalšího dílu Toulavé kamery, která v kostelní věži pořizovala záznam zvonu Poledníku.

„V první fázi musíme vytvořit projekt, na jehož základě bude naceněna práce. Nepředpokládáme, že částka bude nějak astronomická. Spolupracujeme i s římskokatolickou církví. Mohlo by tak dojít ke sdružení prostředků od více institucí,“ myslí si Kučera. Pokud k realizaci nakonec dojde, může být vše hotovo za rok.

kostel
Věž kostela svatého Martina na Starém Blansku.

První zmínka o blanenském kostelu byla nalezena v letopisech Kanovníka vyšehradského, a řadí jeho vznik do 12. století.