Bezpečností situace v Blansku zůstává i nadále dobrá

7. února 2012, ostatní, přečteno: 3344×

Bezpečnostní situace na Blanensku je stabilně dobrá, tak by se v krátkosti dalo shrnout prohlášení tiskové mluvčí Jihomoravského kraje por. Mgr. Ivy Šebkové.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

 Dle tiskové mluvčí na tom má podíl jak dobrá spolupráce s veřejností, městskou policí, a městem Blanskem, tak i důraz na preventivní akce. „Pravidelně pořádáme akci Nedej drogám šanci zaměřenou na čerstvé středoškoláky,“ říká mluvčí. Smyslem je oslovit mladé studenty, kteří přicházejí z menších obcí a nemají prozatím zkušenost s drogovou scénou. „Na přednášce vystupuje lékař, který vysvětluje dopady užívání drog na zdraví, také kriminalisté, kteří studenty seznámí s důsledky právními,“ vysvětlila Mgr. Šebková.

Mluvčí dále neopomněla zmínit spolupráci s městem Blanskem na dalších bezpečnostních akcích, které si již mezi veřejností získaly značnou oblibu, jako je dopravně-bezpečnostní akce Kdo je vidět, vyhrává, pořádaná společně s dopravní policí a BESIPem, a Den s policí zaměřený převážně na děti.

Význam preventivních zásahů mluvčí ilustrovala na případu krádeží v okolí supermarketů, u nichž v roce 2010 policie zaznamenala statistický nárůst. „Vyhodnotili jsme místa a časy, kdy k případům docházelo, a obchůzková služba se na tyto lokality zaměřila. Jen díky přítomnosti policie počet krádeží výrazně poklesl,“ konstatovala Mgr. Šebková, přesto však apelovala na občany, aby byli opatrní a nenechávali své věci bez dozoru.

„Zajímavý trend sledujeme v oblasti sprejerství,“ pokračovala mluvčí ve svém výštu s tím, že počet případů dlouhodobě a výrazně klesá. „Troufám si říct, že na tomto stavu se odrazily oba vlivy, represe i prevence,“ konstatovala mluvčí s tím, že Blansko poskytuje sprejerům legální stěny.

Významný úspěch zaznamenal blanenský „toxitým“ v zásahu proti výrobě a distribuci omamných látek, kdy se mu podařilo odhalit varnu pervitinu a zadržet podezřelé osoby, odhalit se také podařilo pachatele série vloupání do bytů. Čtyřicetiletý muž, který do Blanska za trestnou činností dojížděl, rozhodně nebyl v páchání trestné činnosti nováčkem. I v tomto případě mluvčí Iva Šebková vyzdvihla význam bezpečnostní opatření, neboť v jednom případě pachateli zabránilo ve vloupání kvalitní zabezpečovací zařízení.