30. ročník mezinárodního fotbalového turnaje Memoriál Miroslava Krabičky nabídne fotbal i zábavu pro celou rodinu

15. června 2013, sport, přečteno: 3114×

O víkendu 21.06.–22.06. je na hřišti ASK Blansko připraven jubilejní 30. ročník mezinárodního fotbalového turnaje mladších žáků. První ročník Memoriálu Miroslava Krabičky se uskutečnil již v roce 1983. Po celou dobu u něho jako hlavní pořadatel stojí Karel Ťoupek. A právě s ním si povídáme o třicetileté historii tohoto fotbalového turnaje.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Jak turnaj vznikl a proč nese jméno právě Miroslava Krabičky?

Miroslav Krabička byl dlouholetým předsedou Spartaku Metra Blansko a díky němu byl zbudován stadion s travnatou plochou na Mlýnské ulici. Jako předseda zařizoval vše kolem stavby. Sháněl projekty, dokumentaci, materiál na tribunu i peníze. Ty se v té době také sháněly těžko a musel obcházet všechny instituce. I z Prahy myslím tady nějaká koruna byla.

Turnaj tak nese jméno Miroslava Krabičky za jeho zásluhy při zřizování fotbalového hřiště (nyní ASK). Bylo to na popud bývalého pokladníka fotbalového klubu Spartak Metra Blansko pana Emana Ševčíka. Pan Krabička zemřel v roce 1982 a jeho syn Miloš zde na Metře trénoval mladší žáky. Díky tomu, že Miloš byl u toho, tak vznikl tento turnaj a poprvé se konal v roce 1983.

K tomu se váže také tradice návštěvy hřbitova...

Ta je s Memoriálem spjata od prvního ročníku. Po slavnostním zahájení odjedou kapitáni nebo vybraní hráči zúčastněných mužstev s rodinou Krabičkových a s vedením města a funkcionáři na zdejší hřbitov, kde položí kytici květů k uctění památky Miroslava Krabičky.

pietní akt na hřbitově 2004

Byl Memoriál od svého začátku mezinárodním turnajem?

Nebyl. Prvního ročníku se účastnilo šest mužstev, většinou tady z okresu a z Brna. Postupně se účast na Memoriálu rozšiřovala o mužstva z kraje a dokonce i mužstva z Prahy.

Mezinárodní byl Memoriál Miroslava Krabičky poprvé v roce 1993. Zúčastnila se ho mužstva z italského Scandiana a z rakouského Mürzzuschlagu. Byl to turnaj pouze čtyř mužstev dvou zahraničních a domácích Metra Blansko a Spartaku ČKD Blansko. Memoriál si našel své pevné místo ve sportovním kalendáři s tím, že na významu nabyl více po roce 1989 a úroveň šla nahoru.

Po roce 2000 město zahájilo družbu s polskou Legnicí. Ta se již zúčastňuje pravidelně a polské týmy několikrát tento turnaj vyhrály. Loni přijely z Polska už dvě mužstva, Miedz Legnica a Konfeks Legnica, a Konfeks Legnica zde bylo poprvé a zrovna turnaj vyhrálo.

Karel Ťoupek

Jak je o zahraniční hosty postaráno? Dostanou se také jinam než na hřiště?

Zahraniční výpravy ubytováváme v domově mládeže Střední odborné školy na ulici Bezručově. Tam jsme s tím velice spokojeni, protože mužstva jsou v jednom místě a mají tam zajištěno stravování. Máme pro ně také připravený doprovodný program. Pro tým z rakouského Mürzzuschlagu je připravena návštěva aquaparku, Moravského krasu nebo prohlídka města. S polským týmem jsme zase byli již dříve na ranči v Doubravici.

Pro koho je turnaj určen?

V tomto turnaji hrají od prvního ročníku, nemění se to, děti ve věku od 10 do 12 roků. Je to stále stejná kategorie – mladší žáci.

Máte pěkný velký pohár pro vítěze turnaje...

Jelikož u mládeže bylo dost dobrých trenérů, mezi nimi například i Jaromír Blažek starší, který zde trénoval svého syna Jardu, tak ten nám přislíbil, že vyrobí putovní cenu. Ta je z italského mramoru. V té době ji udělala Kamena sponzorsky a stála by tenkrát minimálně 40.000 Kč, což byly velké peníze. Nyní ta cena má již historickou hodnotu. Zůstává v Blansku. Jen se s ní vítěz turnaje vyfotí.

A ta malá cena, kterou držíš v ruce?

Není to cena, ale upomínka pro hráče na druhý ročník z roku 1984. Nedávno jsem ji objevil zastrčenou ve skříni. Kameníka Jardu Blažka napadlo, že bychom mohli pro mužstva udělat nějakou upomínku na turnaj. Opět to dělala sponzorsky Kamena. Letos pro hráče také něco připravujeme, ale to bude překvapení.

historické ceny Memoriálu Miroslava Krabičky

Daří se vám turnaj obsadit týmy?

V roce 2011 se nám přihlásila pouze čtyři mužstva, z toho bylo jedno zahraniční z Legnice. Nějak jsme zaspali tu účast. Turnaj proběhl, ale za malé účasti mužstev, jelikož v tento termín bylo v kraji mnoho turnajů a zkrátka mužstva se přihlásila jinam. Dnes už to nenecháváme náhodě a letos si s tím trenéři žáků dali práci již od ledna. Podchytili mužstva, aby nám neutekla na jiné turnaje. Např. ve Zbrojovce máme dobré kontakty. Nejvzdálenější z českých mužstev je Mikulov. Zahraniční účast nám potvrdila dvě mužstva z Legnice a jedno mužstvo z Mürzzuschlagu.

Za těch třicet let jste tedy turnaj ani jednou nevynechali?

Jeden ročník dva dny pršelo a vše bylo pod vodou. Nakonec se hrálo pár utkání symbolicky na škváře, ale turnaj se odehrál. Co se ale stalo, tak v roce 1997 zde byly velké povodně a přišli jsme o veškeré dokumenty o turnaji před rokem 1997. Měli jsme v kabinách metr vody a bohužel si na dokumenty nikdo nevzpomněl. Možná by se historie dala nějak poskládat z toho, co mají členové doma. Od roku 1997 máme už mužstva zmapovaná. Od této doby se vedou poctivě záznamy a už je doba počítačů, takže to mají funkcionáři zaznamenané.

Kdo turnaj podporuje?

S pořádáním turnaje pomáhají město Blansko a Informační kancelář Blanka, která připravuje různé suvenýry a zajišťuje prohlídku jeskyní apod. Má také své stálé sponzory. Nicméně, chtěl bych vyzvat veřejnost, kdyby se někdo chtěl podílet na tomto turnaji, nemusí hned finančně, ale třeba darem, tak to uvítáme.

Turnaj má také své patrony mezi známými sportovními osobnostmi. Jednou z nich je Jarda Blažek, syn kameníka pana Blažka, který dělal pohár. Jarda Blažek chytal na prvním ročníku turnaje a je to náš odchovanec. Je to reprezentant České republiky, odehrál moře ligových utkání v dresu Slavie, Českých Budějovic, Sparty a nyní chytá v Jihlavě. Věnuje cenu pro nejlepšího brankáře.

Dále je to Roman Meluzín, který také hrával na tomto turnaji. Asi v patnácti letech se dal na hokej, v němž se stal dvojnásobným mistrem světa. Ten již po několik let věnuje cenu pro nejlepšího střelce turnaje. A cenu pro nejlepšího hráče věnuje současný hráč prvoligové FC Zbrojovky Brno Luděk Pernica.

Chystáte ke 30. výročí něco speciálního?

Letošní jubilejní 30. ročník, který se koná v pátek a sobotu 21.–22. června 2013, chceme udělat trošku slavnostnější. Hlavní program pro celou rodinu je připraven na sobotu v areálu ASK. Hrají se zde jednak jednotlivé zápasy turnaje a pro všechny zde bude také k zábavě spousta atrakcí.

Připraven je EON rodinný fotbálek, což je hned několik atrakcí v jednom, kde si mohou zahrát rodiče s dětmi. Např. herní konzole, skákací hrad, střelba míčem na přesnost, čtyřkolky, basketbalový koš a další stanoviště.

Na RC dráze u škvárového hřiště celý den probíhají závody dálkově řízených modelů aut. Kdo bude mít zájem, může se zajít podívat. Všechno je samozřejmě zdarma.

Memoriál Miroslava Krabičky asi není jediným pořádaným turnajem...

Dřív se na ČKD konal Memoriál Josefa Šindeláře. Ten už zanikl. To byl turnaj pro starší žáky, což byla výhoda, že jsme mohli pozvat například ze Scandiana dvě družstva. Mohli přijet starší a mladší žáci. Tak to bylo plánované, ale bohužel u toho nevydrželi. Turnaj se konal ve stejnou dobu jako Memoriál Miroslava Krabičky. Dole hráli mladší žáci a na stadionu nahoře zase starší žáci. Potom jsme to dokonce praktikovali tak, že finálové zápasy se hrály tady na Metře. Tak to bylo asi po tři nebo čtyři ročníky. Spartak Metra pořádal také ještě Memoriál Miroslava Kniese – dorostu. To už v jednom člověku nešlo táhnout a nenašel se nikdo, kdo by ten turnaj vzal pod svá křídla a organizoval ho.

Řekni něco o sobě, jak ses k pořádání turnaje dostal?

Ve dvaceti letech jsem musel skončit se závodním fotbalem, ale nechtěl jsem se od něj nějak odtrhnout. Tak jsem si řekl, že bych mohl aspoň trénovat. Udělal jsem si napřed 4. třídu trenérskou, pak trojku a asi od roku 1977–78 jsem začal trénovat žáky. Byla zde celkem dobrá parta trenérů. V době, kdy přišel návrh udělat Memoriál Miroslav Krabičky, jsem byl za mládež ve fotbalovým výboru, tak oni mně to všechno hodili na triko. (směje se) Jsem tak hlavním organizátorem od prvního ročníku turnaje. Mě ale baví dělat takové věci a nejvíc ze všeho, když vidím, jakou mají kluci radost, když získávají ceny. Když vidím ty rozzářené oči, to je největší odměna.

Podílíš se jen organizačně nebo i jako rozhodčí?

Jenom organizačně, ale ono to stačí. Naposledy jsem pískal, když se zde konala dětská olympiáda. Nebo když jsme se žáky hráli přípravné zápasy, všechno jsem si odpískal sám. To jednak i vidíš ty kluky v pohybu a můžeš jim při tom přípravném zápasu poradit.

Chtěl bys něco vzkázat závěrem?

Chtěl bych vyzvat hlavně ty kluky, kteří si vzpomenou, jak zde hráli, ať se přijdou podívat, zavzpomínat, kde vyrůstali. A chtěl bych se s nimi osobně pozdravit.

Rozlosování turnaje

začátek utkánítýmy
 pátek 21.06.2013  
 16:30 h  Miedz Legnica – FK Blansko
 16:30 h  Konfeks Legnica – SV Mürzzuschlag
sobota 22.06.2013  
 08:30 h  Sparta Brno – FC Svratka Brno
 08:30 h  FC Medlánky – Tatran Kohoutovice
 08:55 h  FK Blansko – FC Mikulov
 08:55 h  Zbrojovka Brno – SV Mürzzuschlag
 09:20 h  Miedz Legnica – Sparta Brno
 09:20 h  Konfeks Legnica – FC Medlánky
 09:45 h  FC Svratka Brno – FC Mikulov
 09:45 h  Tatran Kohoutovice – Zbrojovka Brno
 10:10 h  FK Blansko – Sparta Brno
 10:10 h   FC Medlánky - SV Mürzzuschlag
 10:35 h  Miedz Legnica – FC Svratka Brno
 10:35 h   Konfeks Legnica – Tatran Kohoutovice
 11:00 h  Sparta Brno – FC Mikulov
 11:00 h  FC Medlánky - Zbrojovka Brno
 11:25 h  FK Blansko – FC Svratka Brno
 11:25 h  SV Mürzzuschlag – Tatran Kohoutovice
 11:50 h  Miedz Legnica – FC Mikulov
 11:50 h  Konfeks Legnica – Zbrojovka Brno

Semifinále se hraje ve 13:00 a 13:25 hodin a konečná utkání pak ve 13:50, 14:15 a 14:40 hodin. Vyhlášení výsledků se uskuteční cca v 15:30 hodin.

Stanislav Mrázek