Blansko bude hostit finálový závod MS v biketrialu

15. července 2013, sport, přečteno: 4282×

Letošní MS bude dvoukolové. První závod hostí španělská Igualada ve dnech 19.-20.07.2013, druhé kolo pak proběhne v Blansku od 26. do 28.07.2013. Slavnostní zahájení se uskuteční v pátek 26.07.2013 v 19:00 hodin na náměstí Republiky, nebude chybět ani doprovodný program pro všechny věkové kategorie. Pořadatelé počítají s účastí až 18 států z celého světa, nemělo by chybět Japonsko a Čína.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Poslední víkend v červenci bude Blansko hostit finálový zápas Mistrovství světa v biketrialu. Pořadatelem tohoto významného podniku je místní biketrialový klub ÚAMK AMK Blansko, kterému se podařilo získat tento závod zejména na základě nemalých zkušeností s organizací akcí tohoto typu na republikové, ale i mezinárodní úrovni.

Blanenský klub byl založen v roce 1989 a u jeho zrodu stál jeho současný předseda pan Jiří Hollmann, pod jehož vedením se osvědčila celá řada kvalitních závodníků. První závod MS, kterého se mj. účastnil i současný prezident BIU, uspořádal klub ve spolupráci s brněnskými kolegy v roce 1996 a od té doby se stal pravidelným pořadatelem nominačních závodů MČR až do roku 2006, kdy byl vybrán Evropskou biketrialovou unií EBU jako pořadatel Mistrovství Evropy. S přihlédnutím ke zvládnutí akce a vynikajícím výsledkům blanenských jezdců vedení klubu projevilo zájem o pořadatelství MS pro rok 2007. Hiroshi Hirano, prezident BIU, který se do České republiky vždy rád vrací, neváhal svěřit jeden ze závodů tohoto mistrovství právě našemu městu.

MS v biketrialu 2007
MS v biketrialu v roce 2007

Letošní MS bude dvoukolové, první závod hostí španělská Igualada ve dnech 19.–20.07.2013. Poté se závodníci přesunou do Blanska, kde bude závod rozdělen do tří dnů. Slavnostní zahájení proběhne v pátek 26.07.2013 od 19:00 hodin na náměstí Republiky. Pro přítomné organizátoři připravují i bohatý doprovodný program, který začne již v odpoledních hodinách. „Pro nejmenší děti do 6 let zde bude PUSH BIKE – závod na odrážedlech na hladké trati nebo na upraveném povrchu. Na své si však přijdou i dospělí, “ říká Radim Kakáč, místopředseda AMK Blansko.

„Prozatím nemám definitivní soupisky všech jezdců, ty budou k dispozici až po 20. červnu. Nicméně počítáme s účastí zhruba 15/18 států z celého světa, nemělo by chybět Japonsko a Čína,“ upřesňuje Kakáč.

„Standardní je participace asi 150/170 jezdců, to samozřejmě není konečné číslo, je třeba brát v úvahu i doprovod zejména těch nejmladších závodníků. Věřím, že účast bude opravdu velká, přál bych si proto, aby je přišlo podpořit co nejvíce příznivců tohoto sportu, ale třeba i rodin s dětmi, pro které bude závod určitě atraktivní. Pojede se v lesích nad Myslivnou v rekreační oblasti Palava, kterou má nyní náš klub v nájmu a která poslouží jako hlavní zázemí pro potřeby nejen pořadatelů, ale i návštěvníků mistrovství,“ dodává místopředseda AMK, který je také členem organizačního výboru a vedoucím české reprezentace.

Závod mládežnických kategorií do 15 let odstartuje v sobotu 27.07.2013. V této kategorii však Blansko nemá své zástupce. Naopak v neděli 28.07.2013 pojedou kategorie Junior (O. Šenk), Senior (M. Kakáč a V. Gryc) a Elite (20 TOP jezdců z celého světa, mezi kterými nebude chybět V. Kolář).  Blanenští jezdci dosahují tradičně výborných výsledků nejen na domácích republikových závodech, ale i na mezinárodních soutěžích.

Tato akce se koná za podpory Města Blanska.

Jana Navrátilová