Nový termín Půlmaratonu Moravským krasem přilákal více běžců

9. září 2013, sport, přečteno: 3166×

Poslední srpnovou sobotu patřil střed Blanska jen a jen sportovcům. Běžcům na dlouhých tratích, kteří sem v úctyhodném počtu přijeli zdolat půlmaratonskou trať vedoucí do Moravského krasu a zpět.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Půlmaraton Moravským krasem si získává stále větší oblibu nejen mezi běžeckými profesionály, ale především mezi amatéry, kteří se rozhodli jej zkusit a pro něž je zdolání této trasy mnohdy větším vítězstvím než pro běžce dobíhající na prvních místech.

Důkazem toho je rok od roku zvětšující se startovní pole, které letos přesáhlo číslo 900.  Společně s účastníky dalších běhů přesáhl celkový počet závodníků tisícovku a řadí se mezi deset největších půlmaratonských akcí v České republice. To je skvělý výsledek celoroční tvrdé práce pořadatelského týmu, který se stará nejen o zajištění a propagaci samotného závodu, ale také o program celého dne.

náměstí

I ten byl letos bohatý, takže dostatek zábavy si užili jak děti, tak i dospělí. Od běhu na 60 m pro nejmenší děti s rodiči, přes koncert skupiny Turbo až po akrobatické ukázky biketrialu nebo parkurového běhu. Pro každého zde bylo něco připraveno.

lidový běh

lidový běh jiří crha

Lidový běh městem si opět zaběhl i místostarosta města Blanska Jiří Crha (1158). Jak jsme již zmínili v předchozích článcích, příští rok plánuje pokořit půlmaratonskou trať.

Pravidelnými účastníky Půlmaratonu Moravským krasem jsou každoročně také sportovci z partnerských měst Blanska. Do letošní ročníku se zapsali zástupci měst Legnica, Komárno, Mürzzuschlag a Bouloc, což je nejvyšší počet partnerských měst v historii půlmaratonu.

Jejich účast rozhodně není jen symbolická, zejména sportovci z Legnice dosahují pravidelně výborných výsledků. Nejlepší z nich, Andrzej Lota, doběhl na celkovém 20. místě a ve své kategorii se umístil na 6. místě. Mezi běžci se letos vyskytla i VIP osobnost – půlmaratonskou trať zdolal i starosta Mürzzuschlagu Karl Rudischer. Všichni sportovci byli s účastí na této největší blanenské sportovní akci velmi spokojeni a přislíbili účast také v příštím ročníku.

delegace
Karl Rudischer (starosta města Mürzzuschlag)  a Andreas Kadlec (Mürzzuschlag).

delegace
Společné foto delegací z partnerských měst s vedením města Blanska.

lidový běh

Ani letos se v cíli půlmaratonu nekonalo žádné velké překvapení. Na čele se umístila známá jména. Vyhrál Jan Kohut z VSK Univerzita Brno s výborným časem 1:08:17, na druhém místě doběhl se ztrátou 01:41 Daniel Orálek z AC Moravská Slávia Brno a třetí místo obsadil Filip Ospalý ze stejného týmu.

veoudíc skupina
Vedoucí skupina běžců: Jan Kohut (2), Daniel Orálek (1).

Ženám vévodila Michaela Mertová z Activity Lanškroun, která doběhla do cíle v čase 1:25:55. Na záda jí dýchala Eva Filipiová z TJ Šumperk, která cílem proběhla jen o 21 sekund později. Jako třetí protnula cílovou čáru Lucie Kolkova z Moravské Slavie Brno v čase 1:30:47.

red