Od našich čtenářů: Povánoční rozjímání o vycházce za zdravím a novými krásami Blanska

2. února 2014, ostatní, přečteno: 2379×

Tak jak se o Vánocích říká, je to čas klidu, pokoje a míru, ale také čas na vycházky do přírody za zdravím, za objevováním nových krás. Některé z nich se podařilo objevit i mně.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Článek měl omezenou platnost.
Informace v něm uvedené nemusí být již aktuální.

První objev byl hned na začátku cyklostezky podél řeky Svitavy za Úřadem práce. Nově budované náměstí Republiky? Zelený trávník vybagrovaný, keře a stromy vykáceny a rozebrány – zkrátka zničený pěkný kousek přírody. Bližším pohledem jsem zjistil, že jde o nové parkoviště. Nechce se mi ani věřit, že by to byl výsledek schůzek a návrhů na zvelebení okolí cyklostezky a řeky Svitavy.

Také jsem zauvažoval, proč zde cyklostezka byla vůbec budována. Aby zde maminky a babičky s dětmi v kočárcích, chodci a cyklisté dýchali zplodiny ze zaparkovaných a startujících aut? Ale musel jsem nakonec uznat, že je to užitečné, protože automobily a automobilisté jsou u nás na vymření, a tak je pro ně potřeba něco dělat. Musejí chudáci dávat přednost a čekat na křižovatkách, dávat přednost chodcům na přechodech, nemohou autem vjet až ledovou plochu, do restaurace a bazénu aquaparku – museli by dokonce chodit pěšky. A tak jsem pochopil, proč jsou
tolik potřebná a požadovaná nová parkoviště a kruhové objezdy.

Druhý objev na mne čekal na výstupu z této cyklostezky. Donedávna pěkný výhled do parku na ulici Sv. Čecha a jeho pozadí zakrývá a zastiňuje účelová stavba nespecifikovatelného tvaru. Od lidí je už ale pojmenována jako vajíčko a doufám, že mysleli aspoň čerstvé. Nevím, proč se mi ve spojitosti s touto stavbou vybavil hotel Dukla. Asi proto, že mnohým taky vadí, je mnohými kritizován, město si s ním neví rady, uvažuje se o jeho zbourání a zbudování parku na jeho místě.

Z toho všeho jsem ale nakonec usoudil a uznal, že rozhodnutí stavebního úřadu a města jsou rozumná, správná a uvážlivá, protože co se v přítomnosti zničí a zbourá, je do budoucna potřeba nahradit něčí jiným. Ať to stojí, co to stojí, ať to stojí, kde to stojí.

Jako příklad lze uvést i povolení provozu cukrárny s mini zoologickou zahrádkou stojící téměř na křižovatce, která má pro město téměř strategický význam. Dá se to těžko pochopit, protože pohyb kupujících dětí na křižovatce a jejím okolí určitě nezvyšuje bezpečnost, parkující auta před provozovnou určitě nezlepšují výhled ani výjezd do křižovatky.

Každá kritika, která může být pro někoho i ne záživná, by měla obsahovat nějaký návrh řešení nebo nápad na zlepšení. Myslím si, že by parkoviště za mlýnem, zbudované jistě nemalým nákladem prakticky pro jednu nebo dvě větší baseballové mezinárodní akce, mělo být využíváno a vynaložené náklady tak zúročeny.

To se ani neodvažuje rozvádět polemiku o účelnosti baseballového hřiště. Dále mne napadá, zdali by nebylo daleko lepší a hospodárnější využití prostoru tréninkové plochy cyklotrialu před ubytovnou ASK na parkoviště, umožňující daleko větší počet parkovacích míst než 26 nově budovaných za Úřadem práce za uváděnou pořizovací cenu 2 miliony Kč – bez víceprací. V přepočtu jsou tak pořizovací náklady na jedno parkovací místo 76.923 Kč!

Pro trénink cyklotrialu by se dala jistě použít znečištěná a zaneřáděná plocha za tribunou fotbalového hřiště, kde bylo kdysi stejně plánováno lanové centrum. Jistě by to dodalo důstojnosti a vzhledu celému ostrovu Ludvíka Daňka, tak jak si to zaslouží.

Závěrem bych chtěl uvést citát jednoho pisatele dotazu z webových stránek, jehož stejný pocit mám já i řada lidí, zveřejněný v otázkách a odpovědích ve Zpravodaji města Blanska č. 20 ze dne 11.12.2013, cituji: „Připomíná to trochu víření financí v městské pokladně pro něco temného v pozadí, v době kdy všude chybí.“

Finance chybí a jistě budou chybět například: na plánované a potřebné překlenutí železničního koridoru a řeky Svitavy, na přístavbu tribuny v hale ČKD, kde současný stav a mantinely při sportovních utkáních ohrožují zdraví mládeže i dospělých, na vybudování umělé plochy na škvárovém hřišti ASK, což by odpovídalo vzhledu ostrova i odkazu L. Daňka, namísto jeho využívání pro neekologické parkování. A tak bych mohl pokračovat do nekonečna. Jestliže je v programu nové vlády šetřit, budeme muset šetřit všichni a všude.

František Zouhar