Chovají se Vaše děti na internetu zodpovědně?

29. března 2014, ostatní, přečteno: 2074×

Dostat od dětí intimní fotku za malou odměnu není až takový problém, jak se zdá. Stačí dobití kreditu do telefonu nebo zaplacení nějaké drobnosti. Podobnou závažnou trestnou činnost páchanou přes internet rozkryli kriminalisté z Blanska v únoru tohoto roku.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Pachatel, kterým je osmatřicetiletý muž z Brněnska, je už ve vazbě pro podezření ze spáchání trestného činu zneužití dítěte k výrobě pornografie. Hrozí mu za to trest odnětí svobody až na pět let.

„Podle zjištění policistů kontaktoval přes sociální sítě nezletilé děti především z Brna a okolí, ale také z okresu Blansko. Vybíral si je podle fotek zveřejněných na internetu. Nejprve je nezávazně oslovil, ptal se jich, kolik je jim let a nabídl jim finanční nebo jinou odměnu za to, že mu dítě pošle svoje intimní fotografie,“ uvedla tisková mluvčí blanenského obvodu por. Mgr. Iva Šebková.

Podle kriminalistů takto oslovil desítky dětí, a to výhradně přes internet. Policisté se o jeho nekalé činnosti na sociálních sítích dozvěděli díky oznámení pedagogického pracovníka, který vzal vážně informace, jež zaznamenal od dětí.

Vyšetřování se blanenští kriminalisté věnovali nepřetržitě víc jak půl roku. Náročné bylo zejména rozkrývání počítačové komunikace mezi oběťmi a pachatelem a získávání důkazů. Vyšetřovací spis doplňuje přes dva tisíce stran komunikací stažených z internetu.

„Ukázalo se, že děti mají k dispozici profily na sociálních sítích i přesto, že v jejich věku jim podmínky zřízení účtů neumožňují. Falšují tedy svůj skutečný věk. Navíc komunikují i s neznámými osobami a nemají zábrany poskytnout jim jakékoliv informace, včetně těch intimních. Případ také ukázal na to, jak nebezpečné je na internetu vystavovat veřejně své fotografie,“ doplnila Šebková.

Rodiče by měli vědět, jaké internetové stránky jejich děti navštěvují a důkladně jim vysvětlit, jaké nebezpečí může komunikace s „neznámými“ lidmi přinést. Existují stránky, kde rodiče najdou informace, s jejichž pomocí mohou dětem ukázat a vysvětlit, jak se na internetu v různých situacích chovat. Kromě názorných příkladů ve formě video spotů je k dispozici i základní Desatero bezpečného internetu.

Další informace najdete na stránkách Bezpečný internet nebo Seznam se bezpečně.

Kontrola dětí na internetu by měla být soustavná, při zjištění jakékoliv komunikace naznačující problémy je nutné ze strany dospělých včas zasáhnout.

red