Na náměstí závodily kočárky

21. dubna 2014, ostatní, přečteno: 3359×

V Blansku poprvé a celorepublikově už potřetí v řadě se letos uskutečnily závody kočárků.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Když se řekne závody, každý si hned představí rychlý běh s kočárkem, ale tak tomu v tomto případě není. Závodí se ve sportovní chůzi na rovném úseku dlouhém asi 100 metrů. Díky tomu jsou tyto závody vhodné pro každého – nejen pro maminky a tatínky, ale i pro babičky a dědečky, kluky i holčičky. Však i v Blansku se soutěžilo v několika kategoriích. Na start se postupně postavily maminky, tatínci, rodiny a děti na odrážedlech.

závody kočárků

Akce má za cíl motivovat maminky na mateřské dovolené k pravidelnému pohybu. Jak předvedla s dalšími maminkami na pódiu Petra Popelková z pořádajícího Mateřského centra Paleček, jde s kočárkem vymyslet nespočet cviků na rozhýbání těla. Nakonec na pódiu vystřihly i tanec s kočárky.

starosta Ivo Polák

Závody podpořilo město Blansko a zaštítil starosta Ivo Polák. „Když za mnou maminky přišly, abych podpořil tuto akci, tak se mně moc líbila. Rád podpořím každou sportovní akci,“ řekl při zahájení závodů. Zmínil, že na cvičení je ideální okruh kolem baseballového stadionu na Sportovním ostrově, který je již dokončený a že se tam s maminkami určitě budou potkávat. On sice ne s kočárkem, ale na in-line bruslích.

závod kočárků cíl

Aby se děti nenudily, byly pro ně připraveny různé soutěže, velká skluzavka a drobné dárky. Stánek zde měla i městská knihovna. Její pracovníci rozdávali dětem balónky s logem knihovny a záložky do knihy. Starší děti si mohly za splnění jednoduchých úkolů navíc odnést pastelky.

Posledním, ale neméně důležitým příspěvkem této akce byla podpora vybrané charitativní organizace. Pro účast v závodech bylo nezbytné zaplatit startovné 50 Kč za každou závodící rodinu, přičemž část výtěžku z celé akce byla věnována neziskové organizaci Centrum Paraple. V Blansku bylo vybráno 1.700 Kč, na konto Paraple tak půjde polovina této částky.

Stanislav Mrázek