Základy atletiky míří do mateřských škol

4. dubna 2014, sport, přečteno: 2786×

Podpořit pravidelný pohyb dětí s důrazem na provedení cviků má za úkol projekt s názvem Atletika v mateřské škole.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Článek měl omezenou platnost.
Informace v něm uvedené nemusí být již aktuální.

Nápad na zapojení už těch nejmenších přišel společně se zavedením běhů s rodiči na loňském Půlmaratonu Moravským krasem. „Už v loňském roce jsme vyhlásili, že letošní ročník bude ve znamení Děti sportují s námi. Chceme zapojit celé rodiny, rodiče s malými dětmi, aby aspoň krátkou trať běželi. Protože v hlavním závodě máme 980 běžců, ale městské běhy jsou na účast mnohem chudší,“ říká místostarosta Jiří Crha.

Myšlenka na zapojení pohybových prvků do výuky v mateřských školách není nová.  Přišlo s ní Občanské sdružení Sportuj s námi už před dvěma roky a v Boskovicích s tím začali nejdříve formou kroužků. Díky velkému zájmu ze strany rodičů a pedagogů ze školek je nyní tlak na zařazení do základních osnov v mateřských školách. Město Blansko se na základě těchto zkušeností rozhodlo zařadit atletickou přípravu rovnou do výuky.

Cílem projektu je začlenit prvky atletické přípravy do každodenního režimu v mateřské škole, rozvíjet pohybové schopnosti a dovednosti dětí, získání dětí pro pravidelnou sportovní aktivitu a nabídnutí dalších aktivit pro děti. „Např. během roku by se konaly nějaké akce, dětské dny – soutěže mezi školkami. Vyvrcholit by to mělo pozvánkou pro děti i rodiče na běh v rámci Půlmaratonu Moravským krasem, kde dostanou nějaké odměny a dresy apod.,“ dodává místostarosta.

Pedagogové z blanenských školek se jeli v březnu podívat na cvičení do Boskovic. Školení se zúčastnila také zástupkyně ředitelky z mateřské školy na ulici Rodkovského Marie Poláčková: „Ve Střední pedagogické škole v Boskovicích jsme zhlédli atletickou přípravu dětí pod vedením Petra Martínka. Součástí ukázek byla rušná část, což je pohybová hra s míčky, zdravotní cviky na procvičení všech svalových skupin a cvičení na stanovištích zaměřené na atletickou abecedu. Pedagogové obdrželi materiál, jak pracovat s dětmi v mateřských školách. Ten obsahuje hry a doporučené postupy.“

Dle plánu by atletickou přípravu měly děti mít každý den, ale zda to bude možné dodržet na 100 %, není ještě jisté. Některá cvičení lze provádět při pobytu venku, něco dopoledne a něco odpoledne. Důležité bude vše skloubit s dalšími aktivitami, kterých už nyní děti nemají málo. V mateřských školách se nyní musí domluvit, jak vše začlenit do výuky, aby nenarušovali již zaběhlou výchovnou práci.

A co konkrétně atletická příprava v mateřské škole obnáší? „Součástí přípravy jsou hry na rozvoj sprintu, vytrvalosti, obratnosti, překážky, štafety, skoky apod. Některé z nich se nijak výrazně neliší od těch, které s dětmi už hrajeme, ale v tomto případě se hodně dbá na správné provedení pohybu. Například pro správný běh na dopad na špičku nohy,“ vyjmenovává Marie Poláčková.

Návrh na začlenění projektu Atletika v mateřské škole se dle místostarosty setkal u pedagogů s velice kladnou odezvou. Protože město zaštiťuje tento projekt, nabídlo mateřským školám pomoc při zajištění potřebných prvků na cvičení, úbory pro děti, to vše sponzorsky. „My jsme si objednali např. speciální plastový žebřík, kužely, vesty pro děti a krátká lana,“ uvedla Marie Poláčková.

Stanislav Mrázek