Opravené sochy se vrací na náměstí a do zámku

17. srpna 2014, ostatní, přečteno: 2832×

Sedm litinových soch si začátkem roku 2014 odvezla specializovaná firma. Nyní se začínají vracet na svá místa. Jejich obnova je hrazena z Programu rozvoje venkova ČR.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Každá socha vyžadovala odlišný typ úpravy. Jednotlivým skulpturám scházela nějaká část, například u anděla to byla křídla, ruce. U dalších pak chyběly atributy jako jsou meč, dýka, chochol nebo ostruha. Bylo třeba sejmout otisky a vyrobit nové litinové odlitky.

stěhování sochy

Sochy se kromě doplnění dočkaly také kompletní údržby. „Když jsme sochy dostali, nejdřív jsme dodělali chybějící doplňky, přivařili je, nebo načepovali. Potom bylo nutné celé sochy otryskat, protože na sobě měly víc barevných vrstev. Očistili jsme je až na litinu, přetmelili a udělali celý nový barevný plášť,“ popsal postup obnovy Jiří Marek z brněnské firmy Marston.cz. Nové barvy by měly sochy chránit nejméně deset let.

Komplikované bylo hlavně zcelování, protože litina je špatně svařitelná, má v sobě totiž vysoký podíl uhlíku. Např. u Siegfrieda byla na podstavci litina tak tenká, že při svařování praskala, a bylo proto nutné udělat celý spodek kompletně nový.

rozbalování sochy Siegfrieda
Rozbalování opravené sochy Siegfrieda.

Namísto sedmi si pracovníci odvezli nakonec soch osm. „Jednu jsme měli půjčenou z toho důvodu, že je totožná s opravovanou sochou ze zámku, ale té scházel nosník lucerny a ruka. Použili jsme ji tedy jako mustr, abychom podle ní opravili druhou sochu,“ vysvětlil Jiří Marek.

Zatím se vrátila na Wanklovo náměstí socha Siegfrieda a na zámek pak socha anděla. Další by měly postupně následovat a být zpět na svých místech pro potěchu oka návštěvníků města a zámku nejpozději do září.

Stanislav Mrázek