Z Blanska dnes vyráží na Ukrajinu kamion s ošacením a potravinami

2. března 2015, ostatní, přečteno: 2309×

Na poslední chvíli uspořádalo Hnutí humanitární pomoci sbírku pro uprchlíky z válečných oblastí na Ukrajině. I přes nijak výraznou medializaci byl pro organizátory akce ohlas lidí v Blansku příjemným překvapením. Rychlá sbírka nakonec vynesla přes 700 kg šatů a potravin.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Článek měl omezenou platnost.
Informace v něm uvedené nemusí být již aktuální.

„Dlouhodobě spolupracujeme s naším přítelem a podporovatelem z Jablonného nad Orlicí Kvidem Štěpánkem, který pomáhá už od samého začátku konfliktu lidem na Ukrajině. Spojil se s Člověkem v tísni, který má ve Slovjansku svůj štáb a kde také probíhá samotná distribuce. Pomoc pak směřuje zejména lidem, kteří jsou na útěku z válečných zón. Přespávají ve vagonech, v zemljankách a žijí ve velké bídě. Můžeme tak mít jistotu, že náklad doputuje až na místo určení,“ vysvětluje Jana Kratochvílová.

Jana Kratochvílová u sbírky
Jana Kratochvílová u pytlů připravených na odvoz. Foto: S. Mrázek

„Musím říct, že jsem velmi potěšena a překvapena snahou lidí pomoci. Na to, jak byla sbírka málo medializovaná, se zde dveře netrhly. Máme zabaleno kolem 80 pytlů. Lidé přinesli teplé oblečení, spacáky nebo přikrývky. Podstatné je, že všechny dary jsou ve velmi dobrém stavu. Ještě nám však schází trvanlivé potraviny např. těstoviny, mouka, cukr, paštiky apod. V každém případě jsem za tuto pomoc velmi vděčná a všem lidem, kteří se na akci podíleli, tímto velmi děkuji,“ dodává ředitelka Domova Olga.

Na zpracování sbírky se podíleli zaměstnanci i klienti tohoto zařízení.Vše bylo nutné přebrat a vytřídit, zabalit všechny pytle a řádně je označit. Nemalý podíl na úspěchu akce měli i obyvatelé Klepačova, kde také sbírka proběhla.

red