Do Blanska dorazil cyklo-běh proti drogám

12. června 2015, ostatní, přečteno: 2488×

Jedná se již o 13. ročník preventivní výchovné akce, kdy skupina dobrovolníků objíždí všechny kraje a ve vybraných městech se zastavuje v základních školách, v nichž provádí protidrogovou osvětu. V Blansku je přivítal starosta města Ivo Polák.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Článek měl omezenou platnost.
Informace v něm uvedené nemusí být již aktuální.

Cykloběžci odstartovali 8. června 2015 v Orlové a po návštěvě 40 měst Čech i Moravy a více jak 1 300 km ho zakončí v pátek 19. června v Praze. Cyklo-běh se koná u příležitosti Mezinárodního dne proti zneužívání drog, který připadá na 26. červen. Denně tak urazí vzdálenost asi 130 kilometrů.

Akci organizuje občanské sdružení ŘEKNI NE DROGÁM – ŘEKNI ANO ŽIVOTU a cyklo-běh je svým rozsahem a intenzitou největší pravidelnou protidrogovou kampaní spojenou se sportem.

cykloběh proti drogám

S představiteli měst mluví o problematice drog a jejím řešení, které spočívá v prvé řadě ve zvýšené protidrogové osvětě v daném městě a jeho okolí. Zároveň prezentují efektivní Hubbardův detoxikační program pro drogově závislé, fungující výhradně bez použití náhražkových drog.

Snaží se také snížit drogovou negramotnost. V ulicích navštívených měst pořádají informační protidrogové kampaně, občanům odpovídají na otázky a rozdávají brožury a letáky o nebezpečí drog a jejich zdravotních a sociálních rizicích.

Tým lektorů protidrogového vzdělávání uskutečňuje zdarma přednášky pro děti a mládež s názvem PRAVDA O DROGÁCH. Studie naznačují, že mladí lidé, kteří nezačali brát drogy do svých 21 let, již s největší pravděpodobností s drogami nikdy nezačnou.

Věková hranice zneužívání drog se snížila až k 10 letům věku dítěte! Proto se tým zaměřuje hlavně na základní školy, kde je tato prevence ještě účinná. Na středních školách na ni bývá leckdy již pozdě. Ale i na základních školách narazí pracovníci na děti, které již mají s drogami zkušenosti.

cykloběh proti drogám

Lektoři se rozhodně nesnaží děti vystrašit, ale podávají jim kompletní informace a případně vlastní zkušenosti s drogovou závislostí a tím, jak ovlivnila jejich život. Příjemné jsou pro lektory pak reakce těchto i dalších dětí na přednášky, kdy dle statistik jich asi 70 % přijímá tyto informace pozitivně a drogám se pak snaží vyhýbat.

red