Děti nocovaly na blanenském zámku

31. července 2015, ostatní, přečteno: 3190×

Včera ráno se více než dvě desítky dětí probudily v hudebním salonu blanenského zámku. Tým pracovníků z Muzea Blansko zde pro ně ve středu večer uspořádal zábavný poznávací program, který vyvrcholil přespáním na zámku. Událost se v rámci činnosti muzea konala poprvé.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Děti na zámku uvítala dvorní dáma v historických šatech a učila je dobové tance. Před samotným přespáním děti hledaly poklad, za splnění úkolů dostaly fragmenty mapy. Složená mapa je dovedla k pokladu. Děti si poté samy ptačími brky zapisovaly do zámecké kroniky, podívaly se do věže a před spaním si vyslechly pohádky z regionu. Ke spánku se uložily v hudebním salonu. Ráno po snídani děti vyráběly medailony, které jim zůstaly na památku.

Nocování v muzeu

„Využíváme objektové učení, jelikož děti přijdou do kontaktu se skutečnými exponáty a historickým prostorem. Děti hledaly poklad, prošly si běžně nepřístupné části zámku a tvořily kroniku dle skutečných událostí spojených s blanenským zámkem,“ popsala muzejní pedagožka Daniela Pietraszová.

Desetiletá Valerie se nejvíc těšila na spaní v zámeckých prostorech: „Na zámku budu spát poprvé, je to strašný dobrodrůžo.” Její kamarádka osmiletá Saša dodala: „Líbilo se mi hledání pokladu. Sbírali jsme kousky mapy a poskládali ji dohromady a šli po chodbách. Dostali jsme čokoládové mince.”

Nocování v muzeu

Ředitelka muzea Pavlína Komínková by úspěšnou akci na základě pozitivních reakcí ráda zopakovala: „Událost jsme si chtěli pilotně vyzkoušet, mohla by se stát příjemnou letní tradicí. Považujeme za důležité seznamovat děti s historií regionu zábavnou formou. Chtěla bych, aby zábavně poznávací a vzdělávací programy byly v budoucnu nedílnou součástí činnosti muzea.”

Nocování v muzeu

Akce se zúčastnily děti z příměstského tábora Klubu Ratolest, jehož tématem byla šlechtická éra, ale i další děti, které nabídka spaní na zámku oslovila.

red