Blanenská desítka je symbolem sportovního dne pro rodiny

14. září 2015, sport, přečteno: 2582×

Již první ročník Blanenské desítky se dal označit za úspěšný. V pořadí druhý to jen potvrdil, když zájem během registrací překonal počet připravených startovních čísel. Ještě vloni byla Blanenská desítka hlavně pro Blanenské. Letos se sem sjeli už účastníci nejen z celé republiky, ale i ze zahraničí.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Na druhý ročník atraktivního závodu se přihlásilo téměř dvakrát tolik závodníků než vloni. „Byli jsme nuceni dokonce zastavit registrace. Čtrnáct dní před akcí jsme totiž vyprodali připravenou tisícovku startovních čísel, a museli jsme proto dodělat čísla nová,“ potvrdil informaci ředitel závodu Tomáš Mokrý. S tím se nesly navazující nezbytné úpravy zázemí a navýšení počtu pořadatelů.

Ředitel závodu ale neskrýval obavy, které vlastnímu závodu předcházely: „V období příprav jsme byli na pochybách, zda bude silnice na Poříčí definitivně opravená zrovna v úseku, který je pro nás kritický. Trochu jsme trnuli, ale nakonec se reklamovanou část vozovky podařilo opravit ještě do začátku září. Dnes jsme za nový kvalitní povrch moc rádi,“ uvedl Mokrý.

Blanenská desítka 2015
Start jednoho ze závodů na inlinech. Foto: S. Mrázek

Loňský ročník byl pro pořadatele zkušební, ať už z pohledu kombinace tří disciplín, tak zařazení mnoha dětských závodů. Dnes už vědí, že se vydali správnou cestou. Na konceptu, který funguje, není moc co měnit, takže v budoucnu se zaměří spíše na vyladění servisu jak pro závodníky, tak pro návštěvníky akce.

Blanenská desítka 2015
Atmosféra krátce před startem závodu odrážedel na 200 m. Foto: J. Franchi

Blanenská desítka, která se jede v příjemném prostředí, chce být otevřená především rodinám, a to se jí daří. „V registračních listinách můžete vidět třeba pět stejných příjmení pod sebou, což svědčí o zájmu ze strany celých rodin. Děti si odjedou malé koloběžky nebo odrážedla, rodiče pak inlajny nebo desetikilometrový běh,“ upřesnil Mokrý, který se chce v příštím roce zaměřit také na děti, které samy nezávodí a doprovází například jen své rodiče.

Královskou disciplínou Blanenské desítky je běh. A to především z hlediska počtu startujících závodníků, kterých letos běžela pětistovka. „Inlajny a koloběžky ale dodají celému dni dynamičnost. Jsou rychlejší a atraktivnější pro diváky než běh,“ vysvětlil Mokrý.

Blanenská desítka 2015
Koloběžky se vydávají na 10km trať Blanenské desítky. Foto: S. Mrázek

Jednou z aktivit, které mají nejen přilákat návštěvníky, ale je i zabavit, jsou VIP osobnosti. Letos na závody přijel herec Filip Tomsa, který si den maximálně užil. Startoval závody dětí i dospělých, vyhlašoval výsledky a nebránil se ani focení s návštěvníky. Sám se pak aktivně zapojil do závodu koloběžek na deset kilometrů. S účastní některé ze známých osobností se počítá i při dalších ročnících.

Blanenská desítka 2015
Otočka během desetikilometrového závodu v běhu. Foto: S. Mrázek

Zdárný průběh akce zajišťovalo sedmdesát pořadatelů, zejména z řad studentů blanenských škol, včetně hasičů z Obůrky, záchranné služby a mnoha dalších dobrovolníků.

red