Půlmaraton Moravským krasem vyhrál systémem start–cíl Jan Kohut

24. října 2015, sport, přečteno: 4728×

20. ročník Půlmaratonu Moravským krasem se konal v netradičním podzimním termínu, do kterého ho nuceně odsunuly investiční akce probíhající ve městě Blansku.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Jednak demolice hotelu Dukla ukrojila část náměstí Republiky, které dříve pořadatelé využívali jako zázemí pro sportovce, a pak také probíhala oprava ulice Svitavské. Ačkoliv se jedná o 20. ročník tohoto závodu, tak kvůli zmíněným opravám ve městě byl jeho program o něco chudší než v předchozích letech. Nicméně dle slov garanta akce a místostarosty města Blanska Jiřího Crhy by se měl v příštím roce s návratem do původního termínu na konci srpna zase zlepšit.

Vše se nakonec podařilo zkoordinovat tak, aby byl zajištěn zdárný průběh tohoto oblíbeného běhu. Na jeho start se registrovalo 1 414 běžců. Na jednadvacetikilometrovou trať jich ale vyběhlo méně, a to 1 177.

Půlmaraton Moravským krasem 2015

Už po prvním kole ve městě bylo jasné, že letošní vítězství chce pro sebe urvat blanenský závodník Jan Kohut. Po prvním kole si vypracoval asi 20metrový náskok, který ve druhém městském kole ještě prodloužil. Na obrátce u Punkevních jeskyní už to byla jedna minuta. Závod dal nakonec systémem start–cíl v čase pod jednu hodinu a devět minut – 1:08:55. Rekord Půlmaratonu 1:05:27 z roku 1997 tedy odolal.

Druhý doběhl Jiří Čípa (1:10:50) a třetí Jiří Petr (1:11:24), který v cíli chválil nádherné počasí i vynikající trať. Z žen doběhla první Petra Kamínková v čase 1:21:26, což je čas o téměř minutu lepší než loni.

Jan Kohut

Součástí sportovního dne byly i dopolední krátké dětské běhy, Lidový běh na 800 metrů a Běh městem na 2,4 km. Na náměstí probíhal doprovodný program na pódiu. Návštěvníkům Půlmaratonu zahrála skupina Třetí zuby. Na přilehlém Wanklově náměstí bylo umístěno zázemí pro děti, kde se mohly bezpečně zabavit.

dětský běh
Dětský běh

Běh městem
Běh městem

kulturní program
Kulturní program

před startem
Před závodem

fanoušek
Připraveni byli i fanoušci.

Stanislav Mrázek