Do Blanska se v říjnu sjedou kuželkáři světového formátu

26. června 2017, sport, přečteno: 2605×

Dvacetitisícové Blansko se v prvním říjnovém týdnu letošního roku stane světovou kuželkářskou metropolí. Bude totiž hostit světový pohár družstev mužů a žen. Jedná se o vrcholnou sportovní událost, při níž se mezi sebou utkají družstva, která ve svých národních soutěžích získala v uplynulém soutěžním ročníku mistrovský titul.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

„V Blansku se od 2. do 7. října 2017 představí absolutní světová kuželkářská špička. Diváci se mohou těšit například na aktuální jedničky dle světového žebříčku jednotlivců – chorvatskou reprezentantku Ines Maričič, která aktuálně hájí barvy německého ženského mistrovského celku SKC Victoria 1947 Bamberg či Vilmoše Zavarka oblékajícího dres slovenského mistra ŽP Šport Podbrezová,“ láká na soutěž místostarosta Jiří Crha.

Soutěž se do České republiky vrací po 14 letech. Už v roce 2003 byla stejná kuželna dějištěm světového poháru družstev. Nicméně tehdy se o pořadatelství dělila s Přerovem, přičemž v Blansku se konala pouze kvalifikace žen.

Světový pohár družstev mužů a žen v kuželkách – webové stránky soutěže

Letos se v Blansku uskuteční všechna kola. Město podpořilo pořadatele této mimořádné sportovní události přidělením stopadesátitisícové dotace. Do Blanska zavítají nejlepší národní družstva mužů i žen. České barvy bude reprezentovat za ženy klub Slovan Rosice, za muže pak Kuželkářský klub Rokycany. Utká se celkem pětadvacet týmů, což znamená asi tři sta kuželkářů.

Blanenská kuželna
Kuželna v Blansku. Foto: J. Franchi

„Nadcházející světový pohár družstev je událostí, kterou co do sledovanosti a zájmu kuželkářské veřejnosti překoná snad jen mistrovství světa. Sportovní fanoušci by si ji neměli nechat ujít. Blansku bylo pořadatelství přiděleno mj. díky kompletní renovaci kuželny. V roce 2014 město odkoupilo profesionální dráhy za 2,9 milionu korun. Vyhovují tak i nejvyšším soutěžím. Později byly opraveny sprchy a kabiny, zázemí je tudíž celé nové. Sportovní halu čeká ještě oprava vstupu – schodiště a dveří,“ upřesnil Crha.

Očekává se velký zájem a nával fanoušků tohoto sportu. „Kapacita tribuny nebude zřejmě dostačovat a nelze ji nijak rozšířit. Město ale pomáhá zajistit parkovací plochy. Ty budou vyčleněny na hřišti na Údolní, před kuželnou a u domu s pečovatelskou službou,“ slibuje místostarosta. Pořadatelé ale se zvýšeným zájmem počítají a připravují proto internetový videopřenos přímo z dějiště. Ten bude, stejně jako vstup na kuželnu, k dispozici zdarma.

Všem kuželkářským příznivcům, kteří se do Blanska chystají, doporučujeme včasnou rezervaci ubytování. Hotelové kapacity ve městě i okolí jsou omezené.

Stanislav Mrázek