Canyoningovou expedici mezi štíty himálajských osmitisícovek povede Čech

19. ledna 2018, ostatní, přečteno: 3187×

Pokořit největší a nejnáročnější kaňon světa Chamjé khola se začátkem února vydá speleolog Olda Štos z Blanska, který také třináctičlennou mezinárodní expedici mezi štíty Annapurny (8 091 m) a Manaslu (8 163 m) povede.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Chamjé khola 2018 není podle organizátorů jen cesta za velkým dobrodružstvím, ale také další příběh posunující hranice lidského poznání. Do kaňonu nahlédli první lidé až v roce 2011, není odtud cesta ven, doposud neexistuje souvislý průstup, v případě úrazu není možná pomoc ani záchrana. Průtok vodní masy je proměnnou konstantou v závislosti na klimatických podmínkách. Ruská ruleta. Sestup kaňonem se odhaduje na sedm dnů ve vodě o teplotě kolem šesti stupňů, bivaky v závěsných sítích nad rozběsněnou masou zpěněné vody, řítící se z masívu Manaslu do údolí. Jedno obrovské riziko.

S velikou pokorou odjíždíme souznít s velkou Matkou.

Svým způsobem i sami se sebou...

(Expedice Chamjé khola 2018)

olda-stos-98958-0_550.jpg

Oldo, co si čtenáři mohou představit pod pojmem canyoningová expedice?

Canyoning je sport, kdy se prostupuje koryty horských říček, potoků a úzkých soutěsek shora dolů do údolí. Kombinuje se při něm slaňování skalních stěn a technické sestupy vodopádů, skákání do tůní, plavání v divoké vodě, sjíždění přírodních tobogánů a skluzavek. Horolezectví, vodáctví, speleologie, ... vše dohromady a ještě něco navíc.

Jde tedy o extrémní, nebo spíše adrenalinový sport?

I tak to lze chápat. My jej však neděláme proto, abychom si zvýšili hladinu adrenalinu v krvi, ale hlavně si chceme užít té nádherné přírody a fascinujících zákoutí, která se v kaňonech vyskytují, a která běžný turista nemá jinak šanci poznat.

Jak to všechno začalo?

To je velmi dlouhý příběh. V roce 2011 Francouzi asi po šesti letech kaňon Chamjé otevřeli. Opatrně k němu hledali přístupové cesty. Horní část se jim sice asi po třech dnech podařilo projít, co je dál, ale prozatím nikdo neví. Kaňon jimi byl každopádně klasifikován nejvyšším stupněm obtížnosti. Cílem našeho týmu je jeho souvislé prostoupení od vrcholu až do údolí k vesničce Chamjé. Po čtyřech letech příprav už nám chybí jen malý krůček...

olda-stos-97509-0_550.jpg

Jaký je časový harmonogram výpravy?

Expedice začíná 30. ledna a končí 28. února. Všichni účastníci se setkají 4. února v Káthmándú, následovat bude mítink s Nepálskou canyoningovou asociací a pak transfery, které nám zaberou zhruba týden. Dalších sedm dní je na programu trénink v místě a vlastní průstup kaňonu by pak měl proběhnout ve dnech 16. až 22. února. Odlétat domů bychom měli 26. února.

Kolik členů expedice má a odkud jsou?

Celkem je nás třináct, nechybí ani dvě ženy. Já jsem jediný Čech, jinak to jsou Italové, Ukrajinci a Rusové. Jsme sehraný tým profi kaňonářů a speleologů, kteří mají vynikající příležitost k tomu, aby zúročili své celoživotní zkušenosti.

Předpokládám, že se nesetkáte poprvé. Jak jste se na expedici společně připravovali?

V rámci příprav jsme křižovali Evropu sem a tam. S ukrajinskou a ruskou částí expedice jsme se sešli v Kyjevě, s italskou pak v Miláně a Airunu. Další mítinky se ale uskutečnily i ve slovinském Bovci, řecké Lamii, Budapešti anebo černohorském Kotoru. Proběhly také tři tréninkové kempy v Julských Alpách, Lombardii a řecké Phtiotide. Najezdili jsme a nalétali tisíce kilometrů.

olda-stos-93403-0_550.jpg

V roce 2015 se ale týmu českých a slovenských „kaňonářů“ podařilo, po čtyřiceti hodinách průstupu, zdolat i velmi obávaný kaňon Bras Magazin na ostrově Reunion. Vy jste byl samozřejmě jedním z nich...

Reunion je kouzelný ostrov v Indickém oceánu a je zde největší kumulace kaňonů na světě. Jezdí sem trénovat celý kaňonářský svět. Bras Magazin patří do top desítky nejhezčích, ale i nejobtížnějších kaňonů světa. V rámci pobytu na Reunionu jsme se potkali s členy francouzské výpravy, kteří se s námi podělili o svoje zkušenosti a zážitky z prvosestupu kaňonem Chamjé v roce 2011. V podstatě to vylíčili tak, že nic horšího nás už nemůže potkat. Kvůli tomu si pak drtivá většina původních členů týmu svou účast na expedici rozmyslela a na mně bylo, abych pak v průběhu dvou let sestavil nový tým, který je nakonec ryze mezinárodní. 

Jaký má expedice rozpočet?

Je to zhruba 50 tisíc eur. Bez sponzorů bychom se samozřejmě neobešli, jejich materiální podpora je pro nás naprosto klíčová. Všem bych proto na tomto místě rád poděkoval. Nesmím ale zapomenout ani na podporu duševní, které se nám od celé řady dalších příznivců dostalo.  

olda-stos-63454-0_550.jpg
Fotografie z ostrova Reunion: Nepal 2018 canyoning expedition

Průchod Chamjé kaňonem bude vrcholem Vaší kariéry?

Kdepak. To je proměnná konstanta. To se každý rok mění. Vsadím se, že ještě v Káthmándú naplánujeme, kam vyrazíme příště.

Průběh expedice můžete sledovat na FB ve skupině Chamjé Khola 2018 nebo na expedičním blogu http://chamje2016.blogspot.cz/.

Za rozhovor poděkovala a úspěšné zvládnutí expedice popřála Jana Franchi