Hasiči na Olešné slaví devadesát let svého působení. Představili nový prapor

28. srpna 2018, okolní obce, přečteno: 2500×

Valná hromada dobrovolných hasičů na Olešné proběhla v pátek 24. srpna. V obci sbor působí již devadesát let. K tomuto výročí si jeho členové nadělili zbrusu nový prapor, na jehož pořízení jim přispěl Jihomoravský kraj. Na sobotu připravili v areálu obecního domu příjemné odpoledne pro veřejnost.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Poslední valná hromada Sboru dobrovolných hasičů na Olešné proběhla v slavnostním duchu. Jeho členové si totiž letos připomínají devadesáté výročí působení sboru v této části města.

„Přednesl jsem krátkou zprávu o činnosti sboru, došlo i na předání vyznamenání mladým hasičům a členům sboru. Perličkou celého setkání bylo představení zbrusu nového praporu,“ uvedl starosta okrsku bratr Milan Křivánek z SDH Olešná, který připomněl, že vlastní prapor sboru dosud chyběl.

Devadesát let působení sboru v obci není málo. V průběhu let došlo přirozeně k určitým změnám. „Změnila se členská základna, a to počtem i složením. V počátcích totiž úplně chyběly děti, žen bylo poskrovnu. Postupem času se ale náš sbor rozrostl i o nové členky, přibylo i mladých hasičů,“ popisuje vývoj okrsku na Olešné jeho starosta.

O budoucnost sboru se tak na Olešné obávat nemusejí. Mladí „Soptíci“ se pravidelně účastní celostátní hry Plamen i dalších soutěží v požárním sportu nebo ve vázání uzlů. Podíleli se také na dobrovolnickém projektu 72 hodin, v rámci kterého vyráběli hmyzí hotely a besedovali se seniory v SENIOR centru Blansko.

Hasiči, jak již bývá zvykem, jsou tvůrci veškerého dění v obci. Ne jinak je tomu i na Olešné. Pravidelně zde pořádají mikulášskou besídku, rozsvěcují vánoční strom, společně slaví masopust, Svátek matek nebo Den dětí. Pro nejmenší organizují zahájení nebo ukončení prázdnin, oblibě se zde těší i táborové soustředění.

Při tvorbě nového, ručně vyšívaného praporu v tmavě modrém provedení vycházeli z historického obecního razítka. Použili proto symboly sekyrky a radlice. Z dochovaných pramenů lze totiž doložit, že když se obec zakládala, poddaní museli pracovat pro vrchnost jednak v přilehlých lesích, kde káceli stromy, a dále na poli, kde obdělávali půdu. Najdeme zde také dva květy lnu, jenž se v této lokalitě původně pěstoval. Rubová bordó strana praporu pak obsahuje nápis „Sboru ke cti bližnímu ku pomoci“ s vyobrazením patrona hasičů svatého Floriana. Své místo zde našla i místní kaplička.

Veřejnost se s praporem mohla poprvé seznámit v sobotu 25. srpna. U obecního domu bylo pro všechny zájemce připraveno zábavní odpoledne s grilováním, k tanci i poslechu zahrála kapela Nota Bene, pro nejmenší byl připraven skákací hrad, nechybělo ani kolo štěstí.

V příštím roce čeká na sbor dobrovolných hasičů na Olešné další výročí. Připravují se totiž na jubilejní pětadvacátý hasičský ples.

90-let-sdh-olesna-96323-0_550.jpg

90-let-sdh-olesna-13207-0_550.jpg

90-let-sdh-olesna-81343-0_550.jpg

90-let-sdh-olesna-92256-0_550.jpg

90-let-sdh-olesna-99322-0_550.jpg

90-let-sdh-olesna-14537-0_550.jpg

90-let-sdh-olesna-62685-0_550.jpg

90-let-sdh-olesna-70550-0_550.jpg

90-let-sdh-olesna-25157-0_550.jpg

90-let-sdh-olesna-60005-0_550.jpg

90-let-sdh-olesna-50052-0_550.jpg

90-let-sdh-olesna-27449-0_550.jpg

90-let-sdh-olesna-25029-0_550.jpg
V rámci oslav 90. výročí sboru děti předvedly zásah vysokotlakým proudem při likvidaci požáru hořící budovy a poskytnutí první pomoci zraněné osobě. Fotografie: S. Mrázek a J. Popelka


Jak praví kronika, ustavující schůze sboru, za účasti občanů Olešné a Hořic, byla svolána starostou obce Olešné Aloisem Urbanem na 8. srpna 1928 do šenkovny hostince u Bedřicha Hrazdíry. Sbor dobrovolných hasičů na Olešné byl v tento den založen dle nových stanov vydaných Moravskou zemskou hasičskou jednotou.

Nyní má Sbor dobrovolných hasičů na Olešné celkem jednapadesát členů, z toho sedm žen. Pětadvacet členů sboru má méně než patnáct let. Samotná jednotka Sboru dobrovolných hasičů Olešná, jejímž zřizovatelem je město Blansko, má devět členů.

K dispozici má sice malý, ale dobře vybavený DA VW Transportér s vysokotlakým zařízením Karcher a nádrží na vodu na 120 l, novou motorovou stříkačkou ZL-800, dvěma dýchacími přístroji, motorovou pilou, elektrocentrálou, mobilním osvětlením, žebříkem, vysílačkami a s kompletním vybavením osobními ochrannými pomůckami pro každého člena zásahové jednotky. Na vozidlo je možno namontovat přední naviják.

Jana Franchi