Pražská konference „Právo týrat“

18. března 2019, ostatní, přečteno: 2237×

V sále pražské ambasády Monackého knížectví se během 7. a 8. března uskutečnily dvě konference s názvem „Právo týrat“. Akce, která se dotýkala problematiky psích útulků v obcích s rozšířenou působností, se zúčastnila i vedoucí blanenského útulku Jarmila Jurová.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Oba dva dny byly tematicky zaměřeny na teorii a praxi legislativy v ochraně zvířat v ČR a EU. Zatímco čtvrtek cílil na problematiku zájmových chovů, hlavně psů a koček a dalších drobných zvířat u nás chovaných, pátek patřil hospodářským zvířatům, ochraně volně žijících živočichů v ČR, cirkusům nebo chovu kočkovitých šelem.

Nechyběli ani zahraniční hosté. Jednou z nich byla Georgia Diamantpoulou, která zpracovala obrazovou a velmi emotivní statistiku týkající se černého trhu se štěňaty a koťaty. Hodně z nich pochází právě z ČR. Tato čísla bohužel každým rokem narůstají, alarmující na všem je fakt, že minimálně čtvrtina těchto nelegálně přepravovaných zvířat se nedožije ani šesti měsíců svého života.

Na celé konferenci vystoupili odborníci z řad veterinárních lékařů nebo Krajské veterinární správy. Nejvíce se ovšem řešila problematika množíren a primární péče o týraná zvířata, otázka dozoru Státní veterinární správy nebo platná legislativa.

Mnohokrát zde zaznělo, jak důležité je zvýšení informovanosti veřejnosti o nelegálních chovech, očkovaní a čipování psů. Zajímavé byly také podměty pro novelizaci zákonů od Home 4 Pets, z. s., a také navrhovaná novelizace trestního zákoníku prezentovaná právníky Jiřím Pospíšilem a Robertem Plickou.

jarmila-jurova-58095-0_550.jpg
Akce proběhly pod záštitou europoslance Jiřího Pospíšila. Foto archiv J. Jurové

V případě, že se vše stane skutečností, by měl být každý pes od roku 2020 označený mikročipem, a to nejpozději při vakcinaci na vzteklinu veterinárním lékařem. Málokdo ví, že psí útulek města Blanska je od 1. listopadu 2017 řádně registrovaným útulkem,  a již čtvrtým rokem jsou zde všichni osvojení psi čipováni smluvním veterinárním lékařem s následnou registrací na nového majitele.

Osobně si myslím, že v případě ztráty je právě zaregistrovaný mikročip velkou šancí na šťastné shledání psa s majitelem.

Odnesla jsem si z celé konference spoustu zajímavých postřehů, hodně přínosných a také velmi smutných. Pes je jediné stvoření na světě, které vs miluje víc než sebe, ale vracet mu jeho lásku neumí každý, a proto, než si pořídíte psa, zvažte všechny aspekty společného života, a to hlavně finanční a časové. Pes ani žádný jiný tvor totiž není hračka, která až omrzí, jde vyhodit.

(redakčně upraveno)

Jarmila Jurová
Útulek pro psy Blansko