Priority Lažánek na příští rok: oprava hřbitova a cesty k němu a nová krytá zastávka

11. října 2019, ostatní, přečteno: 1504×

Oprava hřbitova a cesty k němu a umístění nové kryté autobusové zastávky – to jsou priority v blanenské místní části Lažánky, o kterých se druhou říjnovou středu mluvilo na veřejné schůzi občanské aktivity s vedením města.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Náklady na opravu hřbitova a přístupové komunikace k němu se podle vedoucího odboru komunální údržby Martina Skláře odhadují na 3,4 milionu korun. Za největší investici v poslední době v Lažánkách označil Sklář rekonstruovaný kulturní dům, na kterém se nyní dělá za více než milion nová fasáda, přičemž bude budova tímto zároveň zateplena.

verejna-schuze-s-obcany-lazanek-90241-0_550.jpg

Veřejné schůze se zúčastnilo asi šedesát občanů Lažánek. Foto: O. Požár

Starosta Jiří Crha také informoval o tom, že ke konci letošního roku bude v městské části uzavřen obchod. Ten se provozovatel rozhodl uzavřít poté, co blanenské zastupitelstvo v září neschválilo dotaci 180 tisíc korun na krytí provozní ztráty za letošní rok. V obchodě bylo podle starosty 20 až 25 nákupů denně, přičemž se kupovalo především pečivo, mléko, pivo a cigarety. „Prodejna byla postavena v minulosti lažáneckými občany v takzvané akci Z, proto město požádalo provozovatele o její převod do svého majetku. COOP na to nepřistoupil a zřejmě nabídne budovu k prodeji,“ uvedl starosta.

Dodal, že obyvatelé podle všeho upřednostňují nákup v supermarketech ve městě, kam si zajedou auty a MHD, na kterou město vynakládá deset milionů korun ročně.

verejna-schuze-s-obcany-lazanek-68190-0_550.jpg

Starosta Jiří Crha informoval obyvatele Lažánek mj. o uzavření místního obchodu k 31.12.2019. Foto: O. Požár

Vedoucí odboru investičního a územního rozvoje Marek Štefan informoval, že ve spolupráci s občanskou aktivitou zpracovávají projekt na hřiště u prostřední autobusové zastávky a dokončují sanaci soch a křížů v Lažánkách.

Na dotaz jednoho z přítomných občanů, kterých přišlo na schůzi asi šedesát, ohledně umístění informativního radaru ve spodní části Lažánek pod benzínkou, odpověděl Martin Sklář tak, že do roku 2021 nelze kvůli udržitelnosti dotací umístit radar na komunikaci, která je ve správě SÚS a byla opravena z dotací.

(red)

 

   vložil: Ondřej Požár, tiskový mluvčí / sekretariát starosty