Nejvyšší budova Blanska se promění na polyfunkční dům

5. února 2020, zprávy z MěÚ, přečteno: 8540×

Téměř sedmdesát nových bytů a 149 parkovacích míst, ale také prostory pro komerční využití nabídne polyfunkční dům Wanklovo náměstí. Jedenáctipodlažní stavba stojící v samém centru města, jejíž prodej v roce 2008 schválili blanenští zastupitelé, se zvýší o dvě patra a dočká se přestavby. Majitel nemovitosti, firma LL Holding, projekt dnes představil na mimořádné tiskové konferenci.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

LL Holding už má vyřešený odkup všech souvisejících pozemků, který dlouhé roky komplikoval realizaci stavby, a podal žádost o územní rozhodnutí. Věří, že se ještě letos podaří získat potřebná povolení a stavební práce by mohly být zahájeny v roce 2021. „Jsem moc rád, že se konečně podařilo dospět do této fáze a že se výškový dům začne opravovat. Současný stav tzv. výškáče, který se nemění už 12 let, trápí nás i blanenskou veřejnost,“ uvedl starosta Blanska Jiří Crha s tím, že s firmou LL Holding bylo vedení radnice průběžně v kontaktu.

Původně měl být jedenáctipodlažní objekt z velké části využit pro komerční pronájmy a nebytové prostory, součástí měla být i herna. Nyní má budova sloužit zejména k bydlení, vyrůst by přitom měla o necelých pět metrů. „Současný projekt jsme zpracovali na základě nového zadání, změnilo se zejména to, že byl navýšen počet bytů na úkor komerčních prostor, na základě zadání od majitele firmy LL Holding Pavla Lišky jsme nově zachovali průhled z Wanklova náměstí na Staré Blansko, přibyl také věnec z ochozů, který rozšiřuje užitné plochy bytů,“ popsal architekt Rostislav Jakubec ze společnosti ATX Architekti, která projekt vytvořila.

Přibýt by díky přestavbě mohla také parkovací místa v centru města. „Velmi jsme uvítali, že většinu budovy zaplní bytové jednotky a že v okolí vznikne dostatek parkovacích míst, která budou moci využívat i občané Blanska,“ uvedl místostarosta Blanska Ivo Polák, který s firmou v minulosti vedl jednání jako tehdejší starosta.

V objektu je navrženo celkem 69 bytových jednotek, které se nacházejí ve 12 podlažích, součástí jsou i nebytové prostory k pronájmu. V čtyřpodlažním parkovacím domě je naprojektováno 127 parkovacích míst, dalších 22 míst pro parkování bude k dispozici v sousedství stávajícího kruhového objezdu. „Přízemní část budovy budou tvořit komerční prostory přímo napojené na Wanklovo náměstí a ulici Smetanova. Na tu bude dopravně napojena také přístavba sloužící k parkování,“ doplnil spoluautor projektu Štěpán Tomas.

Začít by se mohlo příští rok, termín dokončení zatím stanoven není. „Vše závisí zejména na tom, jak se podaří zvládnout první fázi, nejsložitější bude příprava území, jeho vyčištění a zajištění přeložek všech sítí,“ dodal Rostislav Jakubec.


3x vizualizace zdroj: ATX Architekti

Výšková budova byla dokončena v polovině roku 1972, původně sloužila jako největší administrativní budova města. Do přízemí se tehdy přestěhovala Česká státní spořitelna, kadeřnictví komunálních služeb Lybar nebo vzorková prodejna Univy. Později v takzvaném výškáči sídlil například okresní soud, finanční úřad nebo katastrální úřad.

Pavla Komárková

 

   vložil: Pavla Komárková, vedoucí oddělení / tiskové oddělení