Vláda omezila volný pohyb osob

16. března 2020, zprávy z MěÚ, přečteno: 2116×

Vláda zakázala s účinností od půlnoci z neděle na pondělí 16. března až do úterý 24. března do 6:00 hodin kvůli dalšímu šíření nového typu koronaviru volný pohyb lidí po České republice. Zákaz volného pohybu se nevztahuje na cesty do zaměstnání, nezbytné cesty za rodinou, lidé mohou chodit na nákupy potravin i do zdravotnických zařízení.  O konkrétních dopadech v Blansku vás budeme informovat v průběhu pondělí.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Článek měl omezenou platnost.
Informace v něm uvedené nemusí být již aktuální.

Nová omezení premiér oznámil na noční tiskové koferenci jen chvíli před tím, než zákazy začaly platit. Ještě po půlnoci nebylo úplné znění vládního usnesení k dispozici. Premiér Andrej Babiš ale ujistil, že vláda má zájem na tom, aby lidé dál chodili do zaměstnání, poté ale mají jít rovnou domů. Současně vláda doporučila zaměstnavatelům, aby co nejvíce podporovali práci na dálku, placené volno a podobně. 

Při kontaktu s ostatními osobami na veřejnosti by lidé měli zachovávat odstup nejméně dva metry. Kontakty s jinými lidmi než se členy vlastní domácnosti by každý měl omezit na minimum. Z hygienických důvodů by lidé měli používat přednostně bezhotovostní platební styk. I dopravci, doručovatelé a zásilkové služby mají omezit přímý kontakt se zákazníky. Úřady by měli omezit úřední hodiny na pondělí a středu nejvýše na tři hodiny.

Ministryně financí Alena Schillerová oznámila, že lidé a firmy mohou daňové přiznání podat až do 1. července. Odpustí také některé pokuty. Zdravotníci ve vybraných nemocnicích a další profese mají vyhlášenou pracovní povinnost. Kraje budou zajišťovat školy, které se postarají o děti zaměstnanců bezpečnostních sborů, obecní policie či zdravotníků. V dětských skupinách ale může být maximálně 15 dětí.

Procházky do přírody vládní nařízení nezakazuje, lidé by se ale měli procházet jen se svými blízkými, s nimiž sdílí domácnost. O konkrétních dopadech v Blansku vás budeme průběžně informovat.

 

   vložil: Pavla Komárková, vedoucí oddělení / tiskové oddělení