Diváci mohou znovu do kina, otevírá se také městská galerie

11. května 2020, kultura, přečteno: 2548×

Po dvouměsíční přestávce začne v úterý 12. května opět promítat blanenské kino. Prvním představením bude český dokumentární film V síti. Ve stejný den se návštěvníkům otevírá také Galerie města Blanska.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Blanenské kino se kvůli mimořádným opatřením uzavřelo na začátku března. V dubnu pak zájemcům začalo nabízet online promítání v rámci projektu #vašekino. Teď si diváci budou moci filmy opět vychutnat na velkém plátně a s kvalitním zvukem přímo v sále.

Blanenské kino začne opět promítat. FOTO Kino Blansko

„Vstupenky by si diváci měli zakoupit ideálně předem online. Vstupenky ale budou k dostání i na pokladně kina hodinu před začátkem představení,“ uvedl vedoucí blanenského kina Jan Mach s tím, že rezervace vstupenek nebude možná. Program kina a nákup vstupenek najdete zde.

Diváci budou muset dodržovat řadu opatření. V hledišti bude k dispozici každá druhá řada a prázdná místa budou i mezi obsazenými sedadly. Diváci přitom musí obsazovat pouze místa, která mají uvedená na vstupence. Při sledování filmu se návštěvníci budou muset chránit rouškou. Konzumace občerstvení nebude povolená. Na představení se dostane maximálně sto lidí.

„Hned na začátku hrajeme filmy, o které byl velký zájem, ale kvůli mimořádným opatřením jsme je museli přestat promítat. Na všechny návštěvníky se těšíme a doufáme, že si znovu najdou cestu do kina,“ zdůraznil Mach.

Otevírá se také Galerie města Blanska

V úterý 12. května mohou lidé zajít také do městské galerie. Aktuálně je v jejích prostorách k vidění výstava malíře Zdeňka Táborského, a to až do 25. května.

„Bohužel, zatím nemůžeme organizovat komentované prohlídky, ale každému, kdo přijde a projeví zájem, rádi poskytneme individuální výklad," podotkla Ivana Hrončeková z Galerie města Blanska.

Jeden z obrazů malířky Kateřiny Burgertové. FOTO Galerie města Blanska

Od 6. června začíná v galerii další výstavní blok, v kterém se představí dvě autorky: Kateřina Burgertová a Anna Ročňová. Kateřina Burgertová tvoří realistická velkoformátová plátna. Na nich zobrazuje situace a zátiší spojená se životem ve starém vesnickém domě. Mezi hlavní témata její výstavy, nazvané Dobrý a špatný hospodář, patří současný venkov a hledání rovnováhy mezi osobním, rodinným a pracovním životem.

Anna Ročňová svou výstavou Sucho uvnitř rostliny zabydlí výstavní prostor Pracovny. Ročňová je sochařka, která pracuje s přírodními materiály, její sochy a objekty vychází ze surrealistické estetiky, kde důležitou roli hraje bodlák a bodláčí. „Právě to je rostlina, ke které se neustále vracím, nebo možná, ona se na mě při jedné z mých prvních výprav v dětství přilepila a zůstala se mnou,“ uvedla Anna Ročňová. 

V úterý 12. května se po vynucené přestávce otevře návštěvníkům také Muzeum Blanenska. Část služeb od 4. května nabízí čtenářům blanenská knihovna.

 

   vložil: Michal Záboj, redaktor / tiskové oddělení