Nestabilní svah v Horní Lhotě nahradila opěrná gabionová stěna

12. května 2020, zprávy z MěÚ, přečteno: 2611×

Stavba nové gabionové stěny v Horní Lhotě se blíží ke konci. Už stojí vlastní opěrná zeď vysoká až 3,5 metru, hotové je také předláždění komunikace nad ní a parkové úpravy. Příští týden přijde na řadu kolaudace.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Opěrná zeď se v lokalitě Na Strážném začala budovat letos v lednu. Město muselo vyřešit neutěšený stav původní kamenné zídky, která už se rozpadala. Nad ní stojí rodinné domky a hrozilo, že se svah sesune.

Nestabilní svah zpevnila gabionová stěna. FOTO Jiří Svoboda

„V místě nové gabionové stěny se nacházela původní kamenná zeď skládaná na sucho a jednotlivé balvany už se sypaly lidem do soukromých pozemků pod ní. Bylo potřeba zabránit tomu, aby se sesypal celý svah i s přilehlou komunikací,“ vysvětlil Jiří Svoboda z investičního odboru.

Stavbu už čeká kolaudace. FOTO Jiří Svoboda

Gabionová stěna je zhruba sedmdesát metrů dlouhá a místy až tři a půl metru vysoká. V nejširším místě má v patě skoro dva a půl metru. Stěnu tvoří skládané ocelové koše vyplněné kamenivem. Stavba město přišla na asi tři miliony korun bez DPH.

„Jsem rád, že se vše podařilo vyřešit a dokončit. O opravu zdi místní obyvatelé žádali už dlouho, o problému se mluví asi už deset let, složitě se ale hledalo technické řešení problému,“ podotkl starosta Jiří Crha.

Stav svahu před rekostrukcí. FOTO Jiří Svoboda

„Nová zeď pomohla zajistit svah, zpříjemnila také prostředí v okolí stavby, díky úpravě komunikace jsou okolní domy také lépe dostupné,“ podotkl místostarosta František Hasoň s tím, že letošní rozpočet pamatuje i na další investice v místních částech.

„Počítáme například s opravou komunikace vedoucí ke hřbitovům na Klepačově a v Lažánkách, s novým chodníkem na Těchově, velkou investicí bude také vybudování nového chodníku a veřejného osvětlení na Češkovicích, kde dokončíme napojení stávajícího chodníku z Palavy až k hotelu Panorama," dodal místostarosta.

Stav svahu před rekostrukcí. FOTO Jiří Svoboda

 

   vložil: Michal Záboj, redaktor / tiskové oddělení