Kulturní středisko města Blanska chystá program pro podzimní sezonu

17. července 2020, kultura, přečteno: 2543×

Omezení a neustálá nejistota z přijímaných opatření v souvislosti se šířením koronaviru na jaře roku 2020 zhatily plány na kulturní akce připravené na první polovinu tohoto roku. Podzimní sezonu ale už připravujeme v Kulturním středisku města Blanska jako dříve.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Všechny akce připravujeme s vědomím, že se může opět cokoliv změnit, mohou přijít omezení a my potom následně těmto podmínkám vše přizpůsobíme. Např. omezením rozsahu a počtu návštěvníků.


To, že jsme na jaře během nouzového stavu museli úplně zrušit nebo odložit všechny akce, paradoxně umožnilo dřívější zahájení prací na odvlhčení Dělnického domu. Firma mohla nastoupit už v polovině dubna oproti plánovanému červnu a díky tomu nyní stihne úpravu vnitřních prostor tak, aby se v Dělnickému domě mohly konat naplánované akce už od září.

Pracovníci kulturního střediska se díky omezení akcí věnovali tomu, na co během roku nebývá tolik času – údržbě zařízení, jejich drobné opravě, úklidu a vyklízení prostor apod. Během nouzového stavu se podíleli také na přípravě látek pro nespočet dobrovolníků, kteří z nich šili roušky. Do šití roušek se zapojili také někteří zaměstnanci kulturního střediska.

V letních měsících čeká pracovníky především velký úklid po prováděných pracích a finální příprava všeho pro podzimní sezonu. Promítáme také každý prázdninový pátek v Letním minikině na Poduklí na náměstí Republiky, připravené jsou také premiéry především českých snímků v Kině Blansko, nezastaví se ani pravidelné Farmářské trhy.

KULTURNÍ PODZIM

Dramaturgové KSMB také ve spolupráci s dalšími blanenskými kulturními institucemi chystají novinku – sousedský festival s názvem Zažít Blansko jinak. O této akci, která bude patřit mezi jedny z největších podzimních akcí ve městě, už vyšel na webu www.blansko.cz i ve Zpravodaji rozsáhlý rozhovor, v němž se dozvíte, o co přesně se jedná a co vše můžete během jediného dne (12. září) v centru města zažít či vyzkoušet.

Jen v podání naší Galerie města Blanska je to např. procházka s Pavlem Svobodou, vystavený interaktivní objekt Jiřího Suchánka, nebo freskování hasičky s Comunite fresca. V tento den se uskuteční také vernisáž výstav – Marta Fišerová, Jiří Havlíček. Ale bude toho mnohem, mnohem víc a bude to stát určitě za to.

Kulturní středisko je v tomto případě jen koordinátorem celé akce, připravuje technické zázemí, vyřizuje nezbytná povolení a stará se o propagaci akce. Program akce je plně v rukou blanenských občanů a spolků. Sledujte Facebook KSMB, webové stránky KSMB a plakáty.


Ve čtvrtek 3. prosince zahraje v Blansku písničkář Pokáč. Foto: pokac.cz

Hned v září se také vrátí taneční kurzy pro studenty i pro dospělé. Ty obsadí velký sál po tři večery týdně na zbytek roku.

Spolupracujeme také s pořadateli Bambifestu na jeho koncertní části be.Fest. Na nás je koncert kapely VeHiBa, který se uskuteční v pátek 4. září večer v zámeckém parku. Známí jsou především z Re:Kabaretu Divadla Bolka Polívky nebo z venkovních koncertů v Baru, který neexistuje.

V říjnu se vrátí divadelní představení. Těšit se můžete na Divadelní soubor Vlastimil z Jedovnic a představení Klíč (16. 10.) a na komedii Čarodějky v kuchyni – v níž se představí Veronika Žilková a Míša Dolinová. (6. 11., koupit vstupenky). Podpoříme také Divadlo Kolárka s premiérou nové hry Mlčení Bohuslava Martinů (17. 11.).

Galerie města Blanska nabídne zájezd s Pavlem Svobodou. Připravuje také oslavu 30. výročí galerie a křest publikace Zdeňka Táborského. Zájemci o malbu se mohou přihlásit do večerního kurzu kresby a malby, který galerie zahájí od 2. října 2020.

Se skupinou The People, kterou již znáte z akcí Na víno s Martinem nebo ze Sousedského bálu, zavzpomínáme na Karla Gotta a českou písničku (18. 10.).

Podzim v Blansku patří velkým akcím, na kterých se kulturní středisko rovněž podílí nebo je přímo pořádá. Tradiční součástí těchto dnů jsou dnes již čtyřdenní oslavy Vítání sv. Martina (5. – 8. 11.). I letos plánujeme Pochod světýlek, páteční divadlo, ochutnávku vín Na víno s Martinem a slavnostní neděli s průvodem do zámeckého parku a atraktivním programem.

Oslavám Vítání svatého Martina ale předchází mnoho menších akcí. Z galerie jsou to: Svatomartinská šicí dílna pro veřejnost, Svatomartinské dílny pro školní kolektivy a odpoledne pro rodiče s dětmi a Svatomartinská výstava – vernisáž dětské výstavy (6. 11.) na farní zahradě. Zapojuje se ale mnoho dalších kroužků, škol a organizací.

V galerii na konec roku připravují vernisáž výstav (14. 11.) – Milan Mikuláštík, Zuzana Janečková. Výstavy potrvají do 12. ledna.

Nejen pro aktivní cestovatele, ale i pro ty, kteří se rádi koukají na cestovatelské dokumenty, je určený Festival filmů, setkání a dobrodružství Rajbas (20. – 22. 11.), na kterém se technicky a pronájmy Dělnického domu a Kina Blansko mnoho let podílíme.

ADVENTNÍ DOBA

Rozsvícení vánočního stromu (27. 11.) tradičně předchází první adventní neděli. My vás ale již čtvrtým rokem zveme na náměstí Republiky na Adventní soboty (28. 11., 5. 12., 12. 12. a 19.12.). V tyto dny patří jeviště u vánočního stromu kapelám, divadlům a jiným umělcům, kteří pobaví jak děti, tak dospělé. Nezbytným doplňkem pak je zajištěné občerstvení v Baru u stromku.

Do Blanska se na žádost diváků vrací loňská úspěšná talkshow Vánoce Osmanyho Laffity (28. 11., koupit vstupenky). Chladné dny zpříjemní písničkáři ze dvou rozdílných generací. Nejprve Pokáč (3. 12.), pak Karel Plíhal (10. 12.).

Možná jste se opět těšili na děsivou Krampus show. Letos ale úplně otočíme a společně s Farností svatého Martina vám nabídneme Andělský průvod městem (5. 12.).

Rok 2020 završí tradiční Dětský Silvestr v kině spojený se zábavou, filmovým představením a ohňostrojem (31. 12.).


Kulturní středisko rovněž poskytuje prostory ke krátkodobým pronájmům a nájemcům poskytuje technický servis (osvětlovači, zvukaři, požární hlídky, pořadatelé, šatnářky aj.). Spolupracuje také s Městskou knihovnou Blansko nebo Muzeem Blanenska.

V kalendáři akcí na www.blansko.cz v sekci Informujeme najdete všechny akce v Blansku včetně těch, které pořádají jiní pořadatelé než Kulturní středisko města Blanska.

S tím, co vás čeká v prvním pololetí roku 2021, kde již máme asi 20 naplánovaných akcí, vás seznámíme během podzimu.

KSMB