Anketa: V zámeckému parku si lidé přejí více míst k odpočinku, záhony či menší pódium

24. srpna 2020, zprávy z MěÚ, přečteno: 2405×

Více laviček a odpočinkových zón, květinové záhony nebo například cesty v okolí zámeckého rybníčku by lidé nejvíce uvítali v zámeckém parku. Vyplývá to z ankety, kterou Blansko vyhlásilo přes mobilní rozhlas v souvislosti s plánovanou revitalizací parku. Město předalo podněty hlasujících krajinářskému architektovi, který je nyní zapracovává do studie zabývající se proměnou parku.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

„Na projektu obnovy zámeckého parku nyní pracujeme, s výsledky ankety jsme se seznámili a návrhy a připomínky veřejnosti se pokusíme zapracovat. Myslím, že řada podnětů je realizovatelná,“ uvedl krajinářský architekt Přemysl Krejčiřík, který se úpravě veřejných prostranství a zámeckých areálů věnuje dlouhodobě.

Lidé v anketě, v níž mohli hlasovat i ti, kteří nejsou registrovaní v Mobilním Rozhlasu, určovali, která věc ze sedmi nabízených jim v blanenském zámeckém parku chybí nejvíce. Přes dvě stě hlasujících zvolilo možnost „Více odpočinkových zón a laviček“, 147 respondentů by uvítalo okružní cestu kolem zámeckého rybníčku, o dvě desítky hlasů méně získaly další květinové záhony a menší pódium pro komorní kulturní akce.

Zachovat rybníček a přidat na něj molo, i takové návrhy se objevily v anketě k revitalizaci parku.    FOTO: Michal Záboj

Hlasující ale měli možnost uvést další příklady toho, co by obnova parku neměla opomenout. „V otevřených odpovědích se objevila celá řada návrhů jako je například hřiště na pétanque, discgolfové prvky, vybudování naučné stezky, objevily se požadavky na více odpadkových košů či možnost zakoupení občerstvení. Mnozí hlasovali za možnost zachování volných prostranství pro pořádání akcí, volného prostoru pro pořádání pikniků, či zachování místa, které by bylo možné využívat pro cvičení tai-chi nebo jógy,“ uvedl Milan Vítek z odboru správy a rozvoje města.

„Hlavně nezapomeňte na to, že park slouží jako zázemí pro kulturní akce většího rozsahu, úpravy by tomuto tedy měly být do značné míry přizpůsobeny. Tzn. nerozbíjet prostor, zábavné či umělecké prvky umísťovat v souladu s uspořádáním prostoru pro akce, protože pak nepůjdou přemístit atd.,“ zaznělo například v anketě.

Hlasující volali po zpevněných cestách i novém přímém propojení mezi budovou zámku a zdejším okrasným rybníčkem. Další navrhovali kaskádovité sezení a menší amfiteátr v blízkosti rybníčku. Názory se ale různily. Zatímco někteří by uvítali lépe vymezený prostor pro venčení psů, další hlasující požadovali, aby bylo venčení v parku úplně zakázáno. Podobné to bylo s prostorem pro děti, někteří by zde uvítali nové dětské hřiště, další jsou razantně proti. „Prosím hlavně ne další dětské hřiště. Těch už je všude tolik. Ponechme zámecký park kultivovaným místem s nádechem anglického parku, který nebude přeplněné vybavením,“ žádá jeden z hlasujících.

Obnova by měla začít ještě letos

Vedení města si od studie slibuje ucelenou koncepci, která nastaví revitalizaci zámeckého parku jako celku. Realizovat by se ale měla postupně, v závislosti na možnostech rozpočtu. „Počítáme s tím, že obnova parku bude probíhat po dílčích etapách. První z nich bychom rádi stihli ještě letos na podzim, týkat by se měla bezprostředního okolí rybníčku, kde má přibýt odpočinkových ploch, vzniknou zde zpevněné cesty, přibudou lavičky, opravy by se měla dočkat zadní vstupní brána. Mám radost, že přesně to jsou věci, po kterých veřejnost i podle ankety volá nejvíce,“ uvedl starosta Blanska Jiří Crha.

Zámecký park by mohlo doplnit menší stabilní pódium pro komorní akce. Lidé ale chtějí zachovat i volné prostranství pro pořádání větších akcí nebo například cvičení. FOTO: Michal Záboj

Obnova parku by má být pojatá citlivě, měla by ponechat park jako klidovou zónu s dostatkem míst pro odpočinek. „Její součástí by ale měly být také nové prvky, které budou reagovat na to, jak je park veřejností využívaný. Například menší pódium pro akce ale i molo, které doplní zámecký rybníček, jsou prvky, které to splňují bez zásadního narušení pojetí této lokality. Bude ale záležet na finančních možnostech města,“ naznačil Přemysl Krejčiřík.
Zásadní přestavby v řádu desítek milionů korun město nepřipravuje, i s ohledem na to, že zámecký park je stále součástí restitučního sporu se šlechtickým rodem Salmů. „Obnova parku je určitě potřebná, plánuje se od roku 1998, probíhající restituce ale při ní musíme mít stále na paměti,“ dodal místostarosta Ivo Polák.S návrhem studie chce vedení města na podzim veřejnost seznámit. Už nyní si můžete přečíst návrhy, které v anketě zazněly. Pokud si hlasující z uvedených možností nevybrali, mohli napsat svůj návrh, co jim v zámeckém parku v Blansku chybí.  

 

Odpověď

1.

Kneippův chodník...

2.

Toalety

3.

Bylo by fajn zde dát prostor nějaké malé kavárně, kde by si člověk mohl koupit kafe, vodu, něco malého k zakousnutí.

4.

Např. Naučná stezka (byliny, stanoviště, úkoly a tak)

5.

Možnost pikniku, čistého posezení, zahrát si hru na trávě...

6.

zachovat větší travnatou plochu, na které by bylo možné hrát nějaké hry, např. kubb

7.

Odpadkové koše a dostatek sáčků na exkrementy pro psy!!!

8.

Např. lanové překážky pro větší děti. Nájezd pro kočárky od parku k Sýpce.

9.

Stánek s občerstvením (káva, pivo...) Kvalitní Wi-Fi připojení Zákaz volného pohybu psů

10.

Dostatečné množství odpadkových košů

11.

Kombinace variant A-F.

12.

Zákaz venčení psů

13.

Prosím hlavně ne další dětské hřiště. Těch už je všude tolik. Ponechme zámecký park kultivovaným místem s nádechem anglického parku, který nebude přeplněný vybavením.

14.

Pamětní kámen u javoru zasazeného prezidentem republiky a partnerskými městy v roce 2005.

15.

Místo umožňující posedět, opéct špekáčky, zahrát pétanque atd.

16.

zpevněné ale udržované cesty v parku, výstavba schodiště z náměstí k zámku, oprava zámecké zdi v Palavě, oprava zlikvidované zadní brány do parku.

17.

Rovná travnatá plocha ve stínu stromů bez psích exkrementů.

18.

zajímavé dřeviny, magnolie, metasekvoje, jinan...

19.

Hřiště na pétanque

20.

Odpadkové koše se sáčky pro psy, lavičky by byly dobré i za rybník a ke zdi u zadní brány. Opravila bych lehce v rohu parku ten kamenný kruh, ale zanechat historický ráz. Lépe kontrolovat osazenstvo parku, většinou tam sedí bezdomovci, opilci a feťáci, kteří spoléhají na to, že je kamera nevidí přes stromy. Jinak prosím zanechat klidný ráz parku.

21.

Odpadkové koše (úklid po psech)

22.

Více stromů

23.

Více okrasné zeleně

24.

Domnívám se, že by bylo vhodné přednostně řešit předzámčí včetně opravy lemujících zídek, pro menší komorní akce výborně slouží nádvoří zámku, hrací plochy pro menší děti upravit spíše plochy před bowlingem, resp. Sýpkou. V parku ponechat co největší volný klidový prostor, upravit cesty, odpočinková místa s lavičkami, doplnit květinové záhony. Zvážit možnost vybudování hygienického zařízení.

25.

Vzrostlé stromy (nebo pro teď ještě ne vzrostlé, takže stromy)

26.

Stánek s pivem. Park je krásné místo pro setkávání, takže lepší než si donést lahváče.

27.

Více stromů

28.

Trávník, na který se smí vstoupit, vzít si deku a posedět. Ve Zlíně takový mají a z městského parku se stalo oblíbené místo pikniku a setkávání se. Malé pódium pro malé kulturní akce – hudební odpoledne, večerní divadla, pro cokoliv, jen tak, pro hezké chvíle. A náš park je krásné místo, poměrně velké a tak zoufale nevyužité. N. Strážnická

29.

Hlavně NE prosím nic pro děti – prolézačky, pískoviště apod. To by z jedné z mála historických památek v Blansku udělalo lunapark a místo hluku. To se tam ani architektonicky nehodí.

30.

molo u rybníčku

31.

Umělecké sochy a objekty na téma historie Blanska, Moravského krasu, potažmo Moravy.

32.

V zámeckém parku mi rozhodně NECHYBÍ dětská hřiště. Jedná se o park a ne o další hřiště, kterých je podle mého v Blansku dostatek a v okolí parku se nachází hned na prostranství u restaurace Sýpka. Snížilo by to podle mého zážitek turisty, kdyby tam byly průlezky apod.

33.

Pravidelná údržba parku = posekaná tráva, alespoň při kulturních akcích...

34.

Stabilní performance prostor. Respektive stabilní pódium, klidně i se střechou. Pro téměř každou akci v parku se staví pódium a přístupnost je velmi špatná. Města, která jsou kulturně nějak výrazná často disponují snadno přístupným areálem, nebo alespoň pódiem, kde se dají lehce, bez velkých nákladů na zapůjčení a stavbu stage, pořádat malé i větší kulturní akce. Což otevírá cesty i menším pořadatelům a obecně přispívá k rozšiřování množství menších, ale často o to zajímavější akci v místě.

35.

pétanqové hřiště, workoutové hřiště nebo posilovací stroje

36.

Hlavně zachovat rybníček a vrbu!

37.

Hlavně nezapomeňte na to, že park slouží jako zázemí pro kulturní akce většího rozsahu, úpravy by tomuto tedy měly být do značné míry přizpůsobeny. Tzn. nerozbíjet prostor, zábavné či umělecké prvky umísťovat v souladu s uspořádáním prostoru pro akce, protože pak nepůjdou přemístit atd...

38.

Upravit amfiteátr v rohu parku; altánek na ostrůvku uprostřed rybníčku s dřevěným můstkem k němu. Upravit nájezd do parku, aby do něj mohly i větší auta (aparatura a pódium pro koncerty) + ponechat volnou plochu pro kulturní akce.

39.

Více odpadkových košů

40.

Dřevěný altán, když prší, je fajn mít kde přečkat

41.

Kvalitnější povrch cest, lepší bezbarierovost, nevidomí, vozíčkáři, kočárky, atd

42.

fontána nebo jiný vodní prvek

43.

- bezbariérová stezka od rybníku vedená za zámkem směrem k ZUŠ a bezbariérová úprava všech vstupů do zámku i pro cyklisty – obnovení brány u vstupu k rybníku – místo dubových vrat použít kovanou mřížovou bránu z důvodu problematických rozhledových poměrů při vstupu do přilehlé komunikace – sochy moderního umění a herní a sportovní prvky nejen pro malé děti (interaktivní, vtipné) s tématikou krasových jeskyní třeba i formou stezky s jednotlivými stanovišti a plněním úkolů + labyrint z živého plotu (pro návštěvníky zámku další placený okruh po okolí zámku) – na ostrůvku rybníka umístit dřevěnou lávku a lavičku

44.

Odpadkové koše

45.

Přes léto by zde mohlo probíhat víc kulturních akcí.

46.

Více kulturních akcí během léta.

47.

Mohl by tam být prostor, resp. v části parku povoleno "si udělat piknik".

48.

Opravit zámeckou zeď v Palavě, chybí schodiště z města do zámku (u Italské pizzy). Opravit zpevněné cesty po parku. Vytěsnit bezdomovce z parku kontrolou MP.

49.

Prostor pro tradiční akce – jarmark, martinské slavnosti, ...

50.

Discgolfové hřiště

51.

malá voliéra s andulkami na letní měsíce, jednalo by se o zajímavé zpestření – pro inspiraci by mohlo posloužit zbudování voliéry na náměstí v Bruntále (https://www.idnes.cz/ostrava/zpravy/andulka-ptak-senior-bruntal-namesti.A200605_551614_ostrava-zpravy_woj)

52.

Nechat park pro obecné vyžití a pořádání akcí. To by asi nepřežily květinové záhony. Hlavně nikde nepoužívat beton nebo asfalt. Ten na hlavní cestě stačí. Rozdělit park zelení na menší části, ale uzpůsobit to tak, aby zůstala zachována možnost pořádání i větších akcí na hlavní ploše parku. Na ostrůvek v rybníčku udělat lávku a dřevěný chodníček – na něm altánek a menší molo. Ohraničeno zábradlím, aby se neběhalo po ostrůvku. Takové posezení uprostřed rybníčku. Když bude altán otevřený směrem k zámku, může sloužit i jako malé zastřešené pódium pro menší akce s přírodní tribunou na svahu naproti. Přidat lavičky na více míst podle toho, jak bude park nakonec opticky rozdělen. Přesunout elektriku u vjezdu do parku z ulice Dvorské tak, aby se tím směrem mohla zatočit cesta proti kopci a vjíždělo se sem víceméně po rovině. Tím bude umožněno upravit/přemodelovat vstupní bránu jen pro pěší (včetně stříšky nad bránou) nebo jako nouzový vjezd pro malá auta.

53.

Hlavně trávníkové plochy a stromy, v Blansku se všechno betonuje a staví se všude chodníky. Je pak celé suché a rozpálené, voda se nevsakuje do půdy a odtéká, je to zpátečnické a neekologické! Neničte prosím poslední kousek přírody v Blansku. Prosím o postavení brány, která byla zbořena při stavbě a také o ponechání její průchodnosti.

54.

Bylo by hezké zařídit více travnatých ploch a zasázet pár nových stromů, spoustu se jich tu pokácelo. Hlavně žádný beton, je to poslední kousek přírody v Blansku.

55.

okrasné dřeviny

56.

Pěkně by bylo, kdyby celkově v Blansku bylo více zeleně, park je jedním z míst kde to můžeme realizovat, tak proč ne. Zlepší to ovzduší a vytvoří stinné odpočinkové místo.

57.

Více květin, také bych chtěla zachovat více přírodních ploch

58.

Chceme zachovat poslední místo jaké bylo dřív

59.

Chci zachovat poslední přírodní plochu s trávou, stromy a květinami v Blansku a bez chodníků.

60.

Přes letní dny možnost např. Stánkového zakoupení nealkoholického pití, či jen piva (bez tvrdého alkoholu) nebo něčeho drobného na jídlo. V případě rozšíření odpočinkové zóny si není kde co zakoupit.

61.

Mně v zámeckém parku nechybí v zásadě nic, s renovací souhlasím, ale v zámeckém parku vzniklo krásné a útulné místo k odpočinku zejména díky krásným stromům, které tu rostou. Budu rád, když tedy zmíněné stromy nepokácíte. P.S. – Se hřištěm nejen nesouhlasím, já jsem přímo proti. Hřišť je teď v Blansku až-až, jeden jsme postavili na místě Dukly kousek od zámku (dá-li se to vůbec hřištěm nazvat) P.P.S. – Než na zámek, který je sám o sobě krásný bych doporučil zrekonstruovat Klamovku, a přebudovat, ji třeba na muzeum.

62.

Krmítka pro ptáky, aby je bylo možné sledovat a chodit jim sypat zrní. Hlavně v zimě.

63.

Budovu před vstupem do zámku zrekonstruovat na restauraci a kavárnu s venkovním posezením. Vybudovat cestu mezi rybníkem a ZUŠ,mezi zámkem a zámeckou zdí.

64.

Zbourat alespoň část zdi (ideálně celou) z Palavy nejblíže rybníku. Krásně by se tím propojila Dolní Palava a park. Nebo alespoň tam přesunout aktuální vstup od Úvozu. Ten nyní ústí přímo do vozovky a je celkem nebezpečný.

65.

Hrací prvky pro menší i větší děti, skvělé by bylo, kdyby mohly být zakomponovány např. mezi stromy apod.

66.

Možná i více stromů, keřů

67.

Stoly s lavicemi na sezení, případně i veřejný gril jako mají v Brně

68.

Přijde mi velice příjemné mít na místě pevné grily, kde se mohou přátelé sejít a něco si opéct. Veřejné grily jsou i kolem Brněnské přehrady nebo například v Bohunickém kampusu. Navíc náklady nejsou nikterak vysoké a prostorově nenáročné.

69.

Co nejvíc travnaté plochy a květin.

70.

Bezpečný přístup k rybníku: cestičky, schody, nájezd pro kočárky a funkční komunikační spoje obecně, odpadkové koše. Propojení s Náměstím Svobody: vstup nejen kolem ZUŠ, rozšíření klidové, ale ne mrtvé zóny centra.

71.

jakákoliv koncepce vzhledu povrchů cest, vyřešení odsávání digestoří z kuchyně Sýpky do prostoru parku,větší využití obyvatelnosti části okolo rybníka, veřejné toalety?

72.

Obnovení cesty v horní části parku vedoucí od schodiště od Sýpky až po bránu směrem do Palavy Nová vstupní brána ve směru od Palavy Zcela novou bránu od schodiště z Sýpky a živý plot na hraně parku od schodiště ze Sýpky směrem k budově Zámku

73.

Přirozené kaskády na vytvoření ploch k sezení v levé části parku, kde jsou ještě pozůstatky staré stavby nyní překryté keři (vytvoření přírodních kaskád se do toho místa přímo nabízí, vytvořili by se místa k sezení ať už jen k relaxaci pohledem na krásně upravený rybník a okolí parku, tak by mohl sloužit i jako malý přírodní amfiteátr.

74.

přírodní kaskády na vytvoření míst k sezení

75.

Přírodní kaskády k sezení. Přirozené kaskády na vytvoření ploch k sezení v levé části parku,kde jsou ještě pozůstatky staré stavby, nyní překryté keři (vytvoření přírodních kaskád se do tohoto místa přímo nabízí, vytvořila by se tak místa k relaxaci pohledem na krásně upravený rybník a okolí parku by mohlo sloužit i jako malý přírodní amfiteátr

76.

Divadelní scénu, kaskádovité sezení

77.

Noční osvětlení, Veřejné WC, altán, bezpečnostní kamery

78.

Více odpadkových košů

79.

Větší dohled policie, aby nově vybudované se nestalo cílem vandalismu jako v minulosti např. lampy a sochy

80.

Pravidelně udržovaná rovná travnatá či jiná plocha pro cvičení, např. jógy, tai-chi apod.

 

 

   vložil: Pavla Komárková, vedoucí oddělení / tiskové oddělení