Mezi bytovkami na Zborovcích vznikne klidová zóna s posezením a atrakcemi pro děti

10. srpna 2020, zprávy z MěÚ, přečteno: 3445×

Dětské hřiště s trampolínami a parčík s posezením anebo nový centrální chodník mezi ulicemi Kamnářská a Okružní. To a další body obsahuje v pořadí už třetí etapa regenerace veřejných prostranství na sídlišti Zborovce, která právě začíná. Práce přijdou na 16 milionů korun a potrvají necelý rok.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Úpravy se tentokrát dočkají plochy mezi bytovými domy v ulici Kamnářská a Cihlářská. Zatravněný prostor se promění podle architektonického projektu Dimense Architects. Mezi bytovými domy přibudou dvě dětská hřiště i místo pro relaxaci.

Podobu změní i centrální chodník mezi ulicemi Okružní a Kamnářská.  Vizualizace: Dimense Architects

„Třetí etapa regenerace sídliště Zborovce je na rozdíl od těch předchozích taková klidová. Nevznikají při ní žádná parkovací místa, ale zaměřuje se na odpočinkové zóny mezi bytovými domy. Na prostranstvích budou vysazeny stromy i květinové záhony, nové budou i cesty. Pro děti mezi domy vznikne nové 3D hřiště s trampolínami a prolézačkami i samostatný prostor s pingpongovým stolem. Starší obyvatelé sídliště zase ocení posezení v novém parčíku,“ popsal starosta Jiří Crha.

Mezi bytovými domy vznikne například také nové dětské 3D hřiště. Vizualizace: Dimense Architects

Nové bude také veřejné osvětlení. V ulici Okružní vznikne záliv pro stání autobusů na zastávce, které tak již nebudou blokovat část vozovky. Projekt také zahrnuje úpravy místa pro kontejnery na odpad. Velké změny čekají také chodník, který protíná sídliště mezi Kamnářskou a Okružní ulicí.

„Nová podoba centrálního chodníku vychází z návrhu architektonické kanceláře. Cesta pro pěší zůstane přímá jako dosud, ale její okraje budou zkosené cikcak. Podél chodníku budou také umístěny lavičky, aby si lidé mohli po cestě odpočinout,“ popsal Jiří Svoboda z odboru správy a rozvoje města.

Jiří Svoboda seznámil starostu Jiřího Crhu s plány na další regeneraci sídliště Zborovce. FOTO: Michal Záboj

Třetí etapa regenerace sídliště vyjde na asi 16 milionů korun bez DPH. Část by mohla pokrýt dotace, o kterou město požádá na podzim letošního roku. Hotovo by mělo být v létě 2021. Tím ale úpravy veřejných prostranství na Zborovcích nekončí. Plánují se další etapy.

Mezi bytovkami přibude relaxační zóna s posezením. Vizualizace: Dimense Architects

„Čtvrtá etapa by se měla týkat okolí bytových domů v ulici Zborovecká. V regeneraci veřejných prostranství na sídlišti chceme postupně pokračovat i v dalších letech,“ podotkl starosta Crha.

Úpravy se dočká prostor mezi bytovýmu domy. Vizualizace: Dimense Architects

V prvních dvou etapách město na Zborovcích nechalo upravit plochy mezi ulicemi Okružní a Krajní a také v ulici Kamnářská. Na sídlišti tak vznikla nová parkovací stání, chodníky, hřiště a přibyla také zeleň. V minulosti už se regenerace dočkalo také sídliště Písečná a z části i sídliště Sever.

 

   vložil: Michal Záboj, redaktor / tiskové oddělení