Město vybralo projektanta přestavby lázní, novou podobu představí příští rok

9. října 2020, zprávy z MěÚ, přečteno: 1886×

Firmu, která navrhne podobu nových krytých lázní, nyní vybralo město. Na projektanta stavby, která má zcela nahradit chátrající budovu stávajících lázní, vypsalo výběrové řízení letos v červenci. Budova, která bez zásadní rekonstrukce funguje od roku 1976, je totiž na hranici životnosti.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

„Firmy mohly své nabídky posílat do 2. září. Do výběrového řízení na zhotovení projektu se nakonec přihlásili čtyři zájemci. Komise posuzovala celkovou nabídkovou cenu ale i kvalitu projektového týmu,“ popsal vedoucí investičního oddělení Marek Štefan. „Vítězem výběrového řízení se nakonec stala firma Ateliér 99. S ní nyní probíhají jednání vedoucí k uzavření smlouvy,“ dodal.

Společnost Atelier 99 už v minulosti projektovala například podobu nové části bazénu v Brně v Lužánkách, modernizaci bazénu v brněnské části Komín, přístavbu brouzdaliště v Kuřimi nebo administrativní halu blanenské Atony. 

Původní lázně nahradí nový objekt podle návrhu firmy Ateliér 99. FOTO archiv města

Jaká bude nová podoba blanenských lázní, které ročně navštíví přes 75 tisíc plavců převážně z řad školáků, by mělo být jasnější v průběhu příštího roku. Nová budova by měla pojmout plavecký bazén i část určenou pro wellness a rekreaci.

„Cena díla je z rozhodnutí zastupitelstva omezena na 220 milionů korun. Z toho také vycházela předpokládaná hodnota veřejné zakázky na zhotovení projektu, ta byla 10 milionů korun. Nakonec se vše podařilo vysoutěžit za necelého 7,5 milionu korun,“ popsal Marek Štefan.

Zelenou pro stavbu nové budovy lázní na místě těch stávajících dali loni v prosinci blanenští zastupitelé. Původně chtělo město, kterému kryté lázně patří, jen rekonstruovat bazénovou vanu. Po analýze, která prověřila nutné náklady na postupnou generální opravu nefunkčních částí stávajícího objektu a možné rozšíření wellness části, nakonec zastupitelé upřednostnili zbourání budovy a stavbu moderního krytého bazénu na jejich místě.

„Stávající lázně jsou už opravdu nevyhovující. Služby Blansko, které lázně provozují, opakovaně řeší potíže technického rázu, zastaralé rozvody i technologie i problémy vyplývající z nestabilního podloží. Limitem je také dvoupodlažní budova, která není bezbariérová,“ popsal místostarosta František Hasoň.

„Nová budova lázní umožní využití moderních technologií, nabídne centralizovaný bezbariérový vstup do všech prostor objektu, postavená bude z moderních materiálů, což přinese i úsporu provozních nákladů a podobně. Vodu bude možné dopouštět z nedaleké studny a ne z vodovodního řádu, zužitkovávat chceme také odpadní teplo,“ přiblížil starosta Jiří Crha.

Plavci se ale zatím omezení provozu obávat nemusejí. „Chceme zachovat provoz co nejdéle. Počítáme s tím, že minimálně do podzimu roku 2022, kdy by mohly začít práce na demolici,“ dodal starosta.

 

   vložil: Michal Záboj, redaktor / tiskové oddělení