Potrubí hráze opravili unikátní metodou

4. prosince 2020, zprávy z MěÚ, přečteno: 1774×

Dělníci už dokončili práce na opravě havárie potrubí v hrázi vodní nádrže Palava. To netěsnilo a hrozilo narušení hráze. Specializovaná firma potrubí opravovala od pondělí. Využila při tom bezvýkopovou metodu pomocí pryskyřicového rukávce, ta je rychlejší a levnější než jiné způsoby opravy. Přehrada je kvůli opravám bez vody, opět napouštět se začne až po opravě uzávěru potrubí.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Opravu vedlejšího potrubí zahájili dělníci v pondělí. Do téměř padesát let starého potrubí umístili speciální rukávec napuštěný pryskyřicí, který vsunuli dovnitř poškozené ocelové trubky. Díky tomu už voda nebude prosakovat do tělesa hráze a ohrožovat tak stabilitu stěny nádrže.

Specializovaná firma umístila pryskyřicový rukávec do potrubí přes zaváděcí věž. FOTO: Michal Záboj

„Přístup i potrubí jsme museli vyčistit, poté jsme postavili přímo v tělese hráze zaváděcí věž a na břehu jsme začali připravovat rukávec. Ten je vyrobený ze speciální tkaniny, do něho jsme postupně nalili 270 kilogramů pryskyřice. Pryskyřici jsme pomocí tlakové lavice, takové obdoby mandlu, postupně vpravili a rozprostřeli do rukávce tak, aby se pryskyřice rovnoměrně absorbovala do tkaniny. Pomocí tlaku vody jsme pak rukávec otočili a pryskyřicovou stranou umístili dovnitř do potrubí po celé jeho délce. Díky teplé vodě a jejímu tlaku jsme pak vše přes celou noc ohřívali a vytvrzovali, aby se rukávec usadil a zpevnil nehrozily další netěsnosti,” popsal pro laiky komplikovanou opravu Lukáš Spáčil z firmy Sebak, který měla práce na starosti.

Rovnoměrně rozprostřít 270 kilogramů pryskyřice v padesátimetrovém rukávci trvalo několik hodin. FOTO: Michal Záboj

Čtyřicetimetrové potrubí pak zkontrolovala ještě speciální pojezdová kamera. Oprava za 451 tisíc korun by nyní měla zaručit bezproblémový provoz potrubí na dalších minimálně padesát let.

Přehrada se kvůli opravě potrubí musela úplně vypustit. FOTO: Michal Záboj

Přehrada je kvůli opravám zatím bez vody. Už v listopadu se začala upouštět a rybáři zde vylovili všechny ryby, které putovaly do vodní nádrže Palava II (Vrbice) na Češkovicích. Minulý týden s přípravami pomáhali také dobrovolní hasiči z Klepačova, kteří čistili přístup k vypouštěcímu potrubí.

K zavedení rukávce, ohřátí pryskyřice i jejímu vytvrzení bylo třeba použít horkou vodu tankovanou z cisterny na břehu přehrady. FOTO: Michal Záboj

Znovunapuštění, které mělo přijít po opravě potrubí v hrázi, se ale vodní nádrž v nejbližších dnech nedočká. „Pracovníci vodáren bohužel při rozdělání příruby zjistili závadu na jejím ventilu, který reguluje průtok hlavním a vedlejším potrubím nádrže. Teď je na opravě, dokud neskončí, vodu znovu napouštět nemůžeme,” vysvětlil vedoucí odboru životního prostředí Pavel Konečný.

Jakmile se ventil opraví a příruba se vrátí na své místo, začne se vodní nádrž Palava znovu napouštět. Vodní hladina by na běžnou zimní úroveň mohla vystoupat zhruba za týden od zahájení napouštění.

Lukáš Spáčil s firmy Sebak popisuje, jak speciální tkanina uvnitř rukávce nasaje pryskyřici.Tlakem vody se pak rukávec otočí a pryskyřičnou stranou přilne ke stěně potrubí. FOTO: Michal Záboj

Příprava rukávce zaměstnala celou četu dělníků na několik hodin. FOTO: Michal Záboj

Po nalití 270 kilogramů pryskyřice se barva rukávce postupně měnila z bílé na zelenou. FOTO: Michal Záboj

Rozprostřít pryskyřici rovnoměrně po celé délce rukávce se podařilo opakovaným protahováním přes speciální lavici. FOTO: Michal Záboj

S čištěním přístupu k potrubí pomáhali dobrovolní hasiči z Klepačova. Na místě příruby postavila specializovaná firma zaváděcí věž pro vsunutí rukávce. FOTO: Michal Záboj

 

   vložil: Pavla Komárková, vedoucí oddělení / tiskové oddělení