Útulek pro psy slaví 20 let. A sbírá ocenění

30. ledna 2021, ostatní, přečteno: 3935×

V blanenském útulku pro psy pracuje už třináct let. Za jejího působení se zařízení předloni v celostátní soutěži Dobrá psí duše stalo nejlepším psím útulkem. Před pár týdny ona sama obdržela v této soutěži bronz v kategorii Osobnost roku. Vedoucí útulku Jarmila Jurová či blanenské zařízení pro psy se na předních příčkách soutěže objevují pravidelně. Už při premiérovém zápolení v roce 2018 získala v kategorii Osobnost roku dokonce prvenství a městský útulek obsadil celkově druhé místo.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Opakované ocenění mezi těmi, kteří svůj čas a energii věnují zatoulaným a ztraceným psům a dlouhodobě jim pomáhají, těší dvojnásob. „Nesmírně si vážím nominace do soutěže i podpory všech lidí z Blanska, kteří pro mě i náš útulek hlasovali. Mám z toho velkou radost, je to velká podpora i vzpruha do další práce, moc si toho vážím,“ reagovala Jarmila Jurová. „I když mě tedy mrzí, že v roce 2020 v soutěži vůbec nevyhlásili kategorii Městský útulek, je to škoda,“ dodala.

Jarmila Jurová získala ocenění v soutěži Dobrá psí duše. FOTO Radek Opatřil

Žena, která v blanenském útulku pracuje už od roku 2008, má radost i z toho, jak se proměnil vztah veřejnosti k útulkům jako takovým. „Během let, co v útulku pracuji, se naštěstí názor lidí na útulky změnil. Jejich postoj k tomu, co děláme, je většinou kladný, roste také celková informovanost veřejnosti. Pes z útulku už není vnímaný negativně, pro řadu lidí je to příležitost, jak si pořídit bezvadného parťáka. Poptávka po psech z útulku vzrostla natolik, že je jich v současnosti k adopci spíše nedostatek,“ popisuje pozitivní trendy Jarmila Jurová.

Mění se také sezónní zaplněnost útulků, které dříve pravidelně zažívaly boom spojený s povánočním obdobím. „Po těch letech mohu říct, že dřív bývalo více štěňat, která bohužel byla nevhodným vánočním dárkem. Dnes se k nám častěji dostávají psi s problémovým chováním, kteří jsou třeba agresivní, nebo jsou staří a nemocní. S těmi je více práce. Veterinární péče stojí hodně peněz, a když jsou problémy, majitelé se jich raději zbaví,“ vysvětluje oceněná vedoucí.

Útulek pro psy v Blansku funguje od roku 2001. FOTO Radek Opatřil

Práce v útulku se ale podle oceněné vedoucí nemění. Stále musí denně čistit kotce, psy krmí, venčí i cvičí. Součástí jejích povinností je v posledních letech ale také propagace a komunikace s veřejností i s potencionálními zájemci o psy. „Útulek má facebookovou stránku, která pomáhá s informovaností veřejnosti o tom, kteří psi k nám přišli. Snadněji tak dohledáme i majitele zaběhlého psa, protože lidé tyto zprávy sdílejí,“ líčí Jarmila Jurová.

Co se statistik odchytů a pobytu psů v zařízení týče, bývá ale každý rok v útulku jiný. Uplynulý rok 2020 byl odlišný zejména kvůli protiepidemickým opatřením. „Minulý rok byl výjimečný, pokud jde o celkový počet pejsků umístěných v zařízení, lidé si svoje čtyřnohé miláčky více hlídali, hlavně kvůli vyhlášeným koronavirovým restrikcím. Ani po Vánocích se neobjevil jediný pejsek, který by byl nevhodným dárkem. I Silvestr se tentokrát obešel bez odchytu zatoulaných psů,“ popisuje situaci vedoucí útulku.

Epidemie ovšem zasáhla také do akcí, skrze které veřejnost běžně útulek podporuje. Neuskutečnila se sbírka pořádaná nemocnicí, před koncem roku byl zrušen i vánoční charitativní koncert. Stále jsou ale možnosti, jak opuštěným nebo zatoulaným psům přispět. Útulek prodává kalendáře s názvem Hasiči pomáhají útulkům, z jehož prodeje jde podstatná část přímo útulku. Za vybrané prostředky pak nakupuje třeba vybavení. Na útulek nezapomněli naštěstí ani jednotliví dárci, třeba v období vánočních svátků nosili do útulku zejména krmivo.

Jarmila Jurová v útulku pracuje od roku 2008. FOTO Radek Opatřil

Jasné zatím není ani to, jak omezení zasáhnou do akcí, které by letos měly připomenout výročí blanenského psího útulku – letos v únoru to bude dvacet let, co v Blansku město psí útulek zřídilo. Za dvě dekády jeho existence jím prošlo více jak 1600 psů. Setkání bývalých odchovanců ale brání nouzový stav a omezení týkající se hromadných akcí.

Novinky se ale zařízení nevyhnou. Od února totiž začne platit nový veterinární zákon, který přináší změny například v oblasti klecových chovů slepic nebo v chovu cirkusových zvířat. Pro útulek pak nová legislativa nařizuje změny čipování psů. „Každý pes, který se k nám dostane a nebude mít čip, ho musí dostat. Původní majitel si od nás poté psa převezme a úkon zaplatí. Chtěla bych tak apelovat na všechny majitele psů, kteří tuto povinnost ještě nesplnili, aby sami nechali svoje pejsky načipovat a zaregistrovat,“ prosí Jarmila Jurová.

Kateřina Rumlová

 

   vložil: Michal Záboj, redaktor / tiskové oddělení