Sídliště Písečná se rozroste o 400 bytů. Výstavbě dali zastupitelé zelenou.

3. března 2021, zprávy z MěÚ, přečteno: 4333×

Blanenští zastupitelé v úterý 2. března schválili výběr investora pro projekt Rezidence Písky na sídlišti Písečná. Potvrdili tak rozhodnutí rady města. Čtyři stovky nových bytů v nejbližších letech vybudují firmy HOPA Group s.r.o. a Trikaya Project Management a.s.. Výběr stavebního investora schválilo jednomyslně všech dvacet přítomných zastupitelů.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Investoři plánují na Písečné postavit celkem devět bytových domů a v nich přes čtyři sta bytů. Více než polovina z nich, celkem 215 bytů, bude o velikosti 2+kk, developer dále nabídne 92 bytů o velikosti 3+kk, 86 bytů 1+kk a 13 bytů 4+kk. Součástí projektu bude také asi šest stovek nových parkovacích míst, z nichž většina bude umístěna v podzemí, komerční prostory nebo nová budova mateřské školy, která připadne městu.

„Mám velkou radost z toho, jak zastupitelé rozhodli. Vše jsme připravovali poslední rok a půl, pracovalo se nejen na samotné studii, důležitá byla také domluva se soukromými majiteli, kteří vlastní část pozemků v sousedství těch městských. Myslím si, že výhodou bude také spojení dvou firem, které stavbu zaštítí. Vše to urychlí a zjednoduší,“ reagoval na úterní rozhodnutí zastupitelů jednatel společnosti HOPA Group Jan Musil.

Projekt Rezidence Písky vznikne na volné ploše za Domem s pečovatelskou službou Pod Javory. FOTO: archiv města

„Pro mě osobně je to veliká výzva. Hned jsme začali oslovovat projekční kanceláře, začínáme pracovat na konkrétnější podobě projektu a zpracovávat dokumentaci pro územní a stavební řízení. Rádi bychom stavební povolení získali co nejdříve. Pokud vše půjde hladce, mohli bychom stavbu prvních bytových domů zahájit do dvou až tří let,“ věří Jan Musil.

Společný záměr obou firem opakovaně projednala a připomínkovala už před zasedáním zastupitelů i Komise pro investice a územní rozvoj. „Upozornila například na rozpor původně předložené studie z hlediska podlažnosti objektů, oproti původnímu návrhu investorů doporučila také maximalizovat podzemní stání a minimalizovat parkování na povrchu a podobně,“ uvedl místostarosta Ivo Polák.

Projekt Rezidence Písky vyroste na ploše asi 18 tisíc metrů čtverečních. Realizovat se bude na pozemcích města i soukromých majitelů. Smlouvy s městem by zastupitelé měli schvalovat nejpozději letos v září. O projektu jsme psali také v tomto článku.

Vizualizace nové zástavby na Písečné. ZDROJ: Abras projektový ateliér

„Chci poděkovat členům Komise pro investice a územní rozvoj. Jejich připomínky byly opravdu podnětné. Právě na jejich základě se maximalizovalo podzemní parkování, změnil se i poměr bytů. Z jejich podnětu se oproti původnímu návrhu zvýšil počet větších bytů určených pro rodiny na úkor bytů 1+kk. Je také důležité, že na Písečné vznikne ucelený projekt, který zcelí pozemky města a soukromých majitelů,“ podotkl starosta Jiří Crha.

Usnesení o výběru investora zastupitelstvo schválilo jednomyslně. Pro bylo všech dvacet přítomných zastupitelů. Hlasování předcházela zhruba dvacetiminutová rozprava. V ní například zastupitel Jan Nečas upozornil na nutnost řešení křižovatky ulic Sušilovy a Masarykovy v souvislosti s očekávaným nárůstem intenzity dopravy na sídlišti.

Pro novou bytovou výstavbu na sídlišti Písečná hlasovalo všech 20 přítomných zastupitelů. FOTO: Michal Záboj

„Co se týká propustnosti křižovatky a také veškerých parametrů ulice Sušilovy, neměla by tam být kolize s plánovanou výstavbou. Nicméně křižovatka ulice Sušilovy a Masarykovy je poměrně dost vytížená. Na VUT Brno máme proto zadáno zpracování dvou diplomových prací, které se dopravní situací u této křižovatky budou zabývat. Zpracovaná tak budeme mít veškerá možná dopravní řešení, která zde přicházejí v úvahu, i doporučení výběru konkrétního řešení. Předpokládáme, že vše by mělo být hotovo do dvou let, finální výběr pak bude na vedení města,“ uvedla vedoucí odboru správy a rozvoje města Petra Skotáková.

Společnost HOPA Group na sídlišti Písečná staví i nyní. V ulici Nad Čertovkou už dokončila dva bytové domy, třetí by měl být hotový do konce letošního roku. „Dva domy jsou zkolaudované a stěhují se do nich noví majitelé, jedni z posledních právě v těchto dnech. Třetí bytový dům se dokončuje, zkolaudovat ho chceme do letošních Vánoc,“ plánuje jednatel Jan Musil.


 

   vložil: Pavla Komárková, vedoucí oddělení / tiskové oddělení