Policisté varují seniory před podvodníky. Po telefonu jim přehrají vzkaz

13. ledna 2022, ostatní, přečteno: 1569×

Policie České republiky spustila osvětovou kampaň, která má seniory varovat před podvodníky. Vybrané skupiny lidí s pevnou telefonní linkou dostanou preventivní vzkaz. V něm je policisté upozorní na riziko podvodů, kterých se pachatelé dopouštějí prostřednictvím telefonu. Vzkaz je předem nahraný a příjemcům ho pustí automat.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Senioři se stávají terčem podvodníků stále častěji. Okradený mnohdy přijde o veškeré finanční prostředky. Zažívá pak existenční problémy a potýká se se zdravotními a psychickými dopady z prožitého traumatu.

Podvodníci se na seniory po telefonu obracejí podle osvědčeného scénáře. „Senioři jsou v tomto kontextu nejčastěji obelháváni legendou VNUK. To znamená, že pachatel se prostřednictvím telefonního hovoru začne vydávat za rodinného příslušníka, nejčastěji vnuka, který se dostal do tíživé životní situace a pod tlakem smyšlených okolností a časové tísně potřebuje rychlou finanční výpomoc. Přičemž podvodný navolávač nepochybuje o tom, že senior v obavě o své vnouče na vyjednávání a podvod přistoupí,“ popsala policistka Zdeňka Procházková.

ILUSTRAČNÍ FOTO: pixabay.com

Podvodníci například seniorům tvrdí, že jejich vnouče se po autonehodě dostalo do svízelné situace a potřebuje desítky tisíc korun. Oblíbeným jsou i falešné příběhy o tom, že bez jejich pomoci příbuzný nedostane v nemocnici nadstandardní léčbu, která není hrazena z veřejného pojištění, a kterou velmi nutně potřebuje.

„Dalším manipulativním příběhem z nemocničního prostředí je telefonát fiktivního nemocničního lékaře, který seniorům lživě tvrdí, že jejich příbuzný (syn, vnuk, synovec, dcera) zavinil dopravní nehodu, při níž zranil malé dítě. Lékař nyní volá jménem příbuzného, který se měl s poškozenými z dopravní nehody domluvit na finančním vyrovnání, neboť v důsledku překousnutého jazyka či rozrušení nemůže příbuzný mluvit,“ podotkla policistka.

Policisté proto ve spolupráci s provozovatelem informační linky 1188 spustili osvětovou kampaň. Lidé s vybranými jmény a pevnými linkami dostanou vzkaz, který je má před podvodníky varovat.

„Dobrý den, varování Policie České republiky. Věnujte, prosím, pozornost tomuto oznámení. Pokud se Vás bude někdo snažit přesvědčit, že je Váš příbuzný nebo že Vašeho příbuzného zastupuje jako doktor či notář a bude od Vás chtít poslat peníze na účet nebo si je bude chtít u Vás sám vyzvednout, vždy si tuto informaci ověřte a v případě podezření kontaktujte, prosím, Policii České republiky, a to na telefonním čísle 158. Děkujeme. Policie České republiky.“

Seniorům, kteří mají podezření, že se setkali s podvodníkem, policisté radí:

  • Každý podobný telefonát si okamžitě ověřte. Zavolejte vnukovi nebo vnučce, kteří Vám měli údajně volat, případně nejbližším příbuzným.
  • Pokud zjistíte, že Vám opravdu nikdo z rodiny nevolal, volejte Policii ČR na linku 158 a sdělte jim skutečnosti vyplývající z telefonátu.
  • Na policii (linka 158) se raději obraťte také v případě, kdy se Vám kontakt s rodinou nepodaří navázat.
  • Hlavně nikdy nesvěřujte své peníze osobám, které neznáte. Ani pod příslibem, že Vám do zástavy přenechají např. doklady (mohou být zcizené), finance v cizí měně (může se jednat o padělek), nebo hodnotné zboží (může se jednat o atrapy telefonů, kamer apod.).
 

   vložil: Michal Záboj, redaktor / tiskové oddělení