Stavba nového obchodního centra už začala. Demolice skleníků na břehu Svitavy je dokončena

24. ledna 2022, ostatní, přečteno: 6041×

Prostor po bývalých sklenících v areálu na ulici Poříčí se mění na staveniště. Dokončena je demolice skleníků i dalších budov bývalého zahradnictví a dělníci už několik týdnů připravují prostranství na stavbu nového obchodního centra. Buduje se nová opěrná zeď podél řeky Svitavy. Nová prodejna potravin a další obchody by se na levém břehu Svitavy u výjezdu z Blanska na Ráječko měly otevřít příští rok.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

„Demolice celého prostoru už je hotová, vydaná a pravomocná jsou také stavební povolení. Zbývá ještě odvozit část materiálu určeného k recyklaci. Už jsme ale zahájili kroky směřující k realizaci stavby, začínáme opěrnou zdí, kterou v areálu budujeme téměř v celé délce řeky Svitavy. Stavbu jsme nyní proto předali specializované firmě, která provádí pilotáž základů a následně zajistí budování opěrné zdi,“ popsal zástupce zhotovitele Bohumil Synek.

Čilý stavební ruch v areálu je viditelný i při průjezdu ulicí Poříčí. Na opěrné zdi se pracuje také přímo na břehu řeky Svitavy.  FOTO: Michal Záboj 

Opěrnou zeď by dělníci měli dokončit v únoru, následovat pak budou zemní práce a přeložky inženýrských sítí. V areálu se musí přeložit ještě páteřní plynovod, vedení elektřiny a další rozvody. „Poté začnou zemní práce na základech a vlastní stavba nových objektů. Do konce roku chceme mít všechny hlavní stavby dokončeny,“ doplnil Bohumil Synek.

Na jaké obchody se mohou místní těšit, zatím M. S. Blanenská odhalit nechce, podle jejích zástupců má ale společnost už sepsané smlouvy o budoucí spolupráci s většinou nájemců nových obchodních prostor.

Součástí stavby nového komplexu bude také napojení na stávající komunikace pomocí nového kruhového objezdu.

FOTOGALERIE
Stavba nového obchodního centra už začala. Demolice skleníků na břehu Svitavy je dokončena

Namísto skleníků těžká technika a stavební stroje. Areál na Poříčí už dělníci připravují na stavbu nového obchodního centra. FOTO: Michal Záboj

Celkem fotografií:  16

 „Nyní připravujeme jednání s policií a městem ohledně harmonogramu výstavby nové okružní křižovatky. Plánujeme, že by ulice Poříčí i v průběhu stavebních prací měla zůstat  průjezdná alespoň jedním pruhem. Přesné termíny zatím neznáme, předpokládáme ale, že bude dokončená ještě letos,“ odhaduje Bohumil Synek.

„Stavební ruch v areálu bývalých skleníků nyní opravdu nabral tempo, snad to pomůže zahnat pochybnosti těch, kteří nevěřili, že se nové obchodní centrum na místě bývalých skleníků podaří zrealizovat,“ okomentoval starosta Blanska Jiří Crha.

„Určitě uvítáme, když zůstane zachovaný alespoň částečný průjezd křižovatkou po celou dobu výstavby nového kruhového objezdu. Dopravních omezení nejen na hlavním tahu městem bylo zejména v loňském roce hodně,“ doplnil Jiří Crha.

V souvislosti s budováním nového obchodního centra se doplnění ještě letos dočká také Sportovní ostrov. Na pravém břehu řeky Svitavy totiž město vybuduje nový chodníček. „Právě probíhá veřejná soutěž na zhotovitele nového mlatového chodníčku, který povede od Expalu podél celého okruhu až k cestě vedoucí ke splavu. Podél něho doplníme lavičky i odpadkové koše,“ popsala vedoucí odboru správy a rozvoje města Petra Skotáková. Projekt za téměř 1,5 milionu korun by měl být hotový do léta.

V areálu bývalých skleníků ještě loni na jaře nic nenasvědčovalo, že se prostor změní k nepoznání. FOTO: Michal Záboj 

Nové obchodní centrum by v areálu někdejších skleníků mělo být dokončené v březnu 2023. Obchodní prostory doplní také nové parkoviště, lavičky i osázené zelené plochy. Podél břehu Svitavy vznikne prostor nového parku, osazení zelených ploch i mobiliář zajistí zhotovitel, město si zelené plochy a mobiliář po dokončení stavby převezme a bude zajišťovat jejich údržbu.

„Přímo u řeky díky tomu vznikne nově upravená odpočinková zóna, menší park, který by se sám o sobě mohl stát cílem pro pěší a návštěvníky Sportovního ostrova,“ plánuje starosta Blanska.

 

   vložil: Pavla Komárková, vedoucí oddělení / tiskové oddělení