Výběr středoškolského vzdělání bude jednodušší. V Blansku obnoví Burzu škol

14. ledna 2022, ostatní, přečteno: 2040×

Snadnější rozhodování, na kterou střední školu si mají podat přihlášku, by měli mít žáci devátých ročníků blanenských základních škol. V plán na obnovení Burzy středních škol totiž vyústilo setkání, na němž se pod záštitou města sešli ředitelé všech blanenských středních škol se zástupci vedení základních škol z Blanska i okolních obcí.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Informace o možnostech, kde získat středoškolské vzdělání, najdou zájemci už letos na podzim na jednom místě. Střední školy chystají podrobné prezentace i atraktivní představení vyučovaných oborů včetně praktických ukázek. Věří, že díky burze zaujmou školáky i jejich rodiče. A že základní školy také vyrazí na burzu organizovaně.

„Chceme, aby na Burze středních škol byly na jednom místě přehledně zastoupeny všechny blanenské školy, chybět ale nebudou ani kompletní informace o možnosti vzdělávání a nabídce výuky středních škol na Boskovicku. Rádi bychom žákům základních škol i jejich rodičům nabídli zjednodušení, aby nemuseli putovat na jednotlivé školy v regionu a složitě si shánět informace. Třeba se tak podaří oslovit někoho, kdy by jinak o dané škole vůbec neuvažoval,“ vysvětlil jeden z iniciátorů setkání Martin Jaglář, zástupce ředitelky Střední školy cestovního ruchu a gastronomie.

„Burzy středních škol v Blansku v minulosti probíhaly, žádné podobné setkání ředitelů základních a středních škol se ale dosud nikdy neuskutečnilo. Je pro nás přitom zásadní slyšet, o co mají základní školy zájem,“ podotkl Jaglář.

Nabídku středních škol si přišli poslechnout ředitelé základních škol z Blanska i okolí. Zatímco v minulosti k návštěvě burzy uvolňovaly školy žáky jednotlivě, nyní většina z přítomných ředitelů plánuje návštěvu burzy nabídnout v rámci výuky a deváté třídy vyslat do Dělnického domu pod vedením pedagogů.

„Burzu za nás jednoznačně vítáme. V dopoledních hodinách na ni umožníme přijít žákům s učiteli. Náš kariérní poradce bude ale určitě vyzývat rodiče, aby tento den věnovali svým dětem a přišli se na nabídku středních škol podívat s nimi,“ reagoval například ředitel ZŠ Rájec-Jestřebí Jiří Koumar.

Obnovení akce vítá i vedení města. „Iniciativa k setkání vzešla od středních škol, my jsme ji moc rádi zastřešili, stejně jako burzu, která proběhne pod záštitou města. Burza středních škol v Blansku v minulosti už fungovala a budu moc rád, když na tuto tradici navážeme. Je i v zájmu města, aby blanenské střední školy fungovaly a byly naplněny. Výběr střední školy je samozřejmě svobodná volba dětí a jejich rodičů, měli bychom ale udělat maximum pro to, aby zde žáci středních škol zůstávali a nemuseli za vzděláním cestovat například do Brna,“ uvedl na setkání s řediteli starosta Blanska Jiří Crha.

Burza středních škol, která se dříve krátce jmenovala i Den blanenských odborných škol, je prozatím naplánovaná na 14. října 2022. Hostit ji bude Dělnický dům. Otevřít by symbolicky měla náborové období středních škol, naváží na ni prohlídky škol i dny otevřených dveří.

„Na burze chceme představit jednotlivé obory, nabídnout možnost, aby si deváťáci u jednotlivých stánků něco sami vyzkoušeli a podobně. Určitě to bude přínosnější než minisetkání v jídelnách jednotlivých škol s několika letáčky. Dny otevřených dveří ale určitě také zůstanou zachovány, vždy alespoň dva na každé střední škole. Nevyhýbáme se ani nejrůznějším exkurzím a dalším formám spolupráce,“ doplnil Pavel Dvořáček, ředitel Střední školy technické a gastronomické Blansko.

„Budeme rádi, když bude naše snaha oslovit žáky devátých tříd co nejvíce efektivní. Zajímá nás také práce výchovných poradců na základních školách, s nimiž bychom rádi navázali větší spolupráci. Nezastíráme, že v dnešní době musíme bojovat o žáky,“ dodal například Miloš Šebela, ředitel Střední průmyslové školy v Jedovnicích.

„Je vlastně překvapivé, že dosud k podobnému setkání ředitelů nedošlo. Mám radost, že se na dnešní schůzce začaly domlouvat také další individuální spolupráce mezi školami,“ doplnil místostarosta František Hasoň.

„Klíčové je i to, aby burzu navštívili také rodiče. A klidně i s mladšími žáky, než jsou deváťáci. Osobní návštěva může hrát klíčovou roli při výběru povolání klidně už i u žáků osmých tříd,“ podotkl zástupce ředitele ZŠ Salmova Tomáš Barták.

 

   vložil: Pavla Komárková, vedoucí oddělení / tiskové oddělení