Starostové řešili možnost pomoci lidem prchajícím před válkou na Ukrajině. Blansko schválilo na pomoc tři miliony

18. března 2022, zprávy z MěÚ, přečteno: 1549×

Celkem tři miliony korun uvolní Blansko na pomoc těm, které postihl válečný konflikt na Ukrajině. Rozhodli o tom blanenští zastupitelé, kteří podpořili návrh rady města. Peníze půjdou na financování konkrétních potřeb pro Ukrajinu, jako je například zdravotnický materiál, město je ale využije také na poskytnutí dlouhodobého ubytování a materiální pomoci přímo v Blansku a jeho okolí. Co je třeba a jak konkrétně pomoci, projednávali tento týden s vedením města i starostové obcí z regionu nebo například místní podnikatelé.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Část peněz, které zastupitelé z rozpočtu uvolnili, město využije na úpravu a vybavení prostor určených pro dlouhodobější ubytování uprchlíků. Zaměstnanci městského úřadu už v uplynulých dvou týdnech upravili prostory někdejší mateřské školy ve Sladkovského ulici, brigádnicky zajistili smontování nábytku i úklid prostor, zorganizovali ve svých řadách také sbírku potřebného vybavení od nábytku, přes nádobí až po lůžkoviny. Další vybavení pořídilo město.

„V budově někdejší školy už našly zázemí první ukrajinské maminky s dětmi, postupně připravujeme i další prostory v tomto zařízení a čekáme, kdy nám Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině (KACPU) pošle další ubytované. Celková kapacita bude 80-100 lidí, v závislosti na tom, kolik příchozích budou děti," popsala vedoucí oddělení správy a rozvoje města Petra Skotáková.  

Město ve spolupráci s Oblastní charitou Blansko vyhlásilo na minulý týden v Dělnickém domě také veřejnou sbírku. V ní se podařilo shromáždit na 50 krabic od banánů a také 16 pytlů naplněných hygienickými potřebami, vybavením a pokrmy pro děti, dárci přinesli ale také drobné domácí spotřebiče jako jsou mikrovlnné trouby či rychlovarné konvice.

„Tak velký zájem dárců nás velice mile překvapil. Rád bych poděkoval všem, kteří se do jakékoliv pomoci zapojili, ať už to byli lidé z řad veřejnosti, nebo pokud jde o zaměstnance městského úřadu. Dík patří také zastupitelům, kteří jednomyslně schválili třímilionovou pomoc a deklarovali tak podporu Ukrajině a jejím obyvatelům postiženým útoky ruské armády,“ uvedl starosta Blanska Jiří Crha. 

Aktuálně až do neděle trvá humanitární sbírka vyhlášená Oblastní charitou Blansko hned na čtyřech místech regionu. Pomoc lidem prchajícím před válkou ale už třetím týdnem denně poskytují zaměstnanci města ale také dalších organizací včetně složek integrovaného záchranného systému. Jen na Blanensku je podle evidence úřadu práce už nyní několik set uprchlíků.

Do tří blanenských hotelů přijelo o jarních prázdninách více než tři sta lidí prchajících před invazí ruských vojsk na Ukrajinu. Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině, které ubytování na jižní Moravě koordinuje, je nyní postupně přesunuje do dalších ubytovacích kapacit, kde najdou dlouhodobější zázemí. I o nich jednali v pondělí také starostové dalších obcí z Blanenska.

„Kraj se na nás opakovaně obrací s žádostmi o nalezení ubytovacích kapacit v rámci Blanska jako obce s rozšířenou působností. Není možné ani vhodné najít všechny kapacity pouze na území města, je nutné spolupracovat a pomoc lidem prchajícím před válkou koordinovat. Proto jsme se na vás obrátili,“ uvedl na setkání s kolegy z okolních obcí starosta Blanska Jiří Crha.

Na jednání se podařilo vytipovat provizorní i dlouhodobé ubytování pro zhruba stovku lidí – směřovat by v nejbližších dnech měli po menších skupinkách kromě Blanska také například do Rájce-Jestřebí, Petrovic, Kotvrdovic, Křtin či Karolína. Obce se tak chtějí vyhnout hromadnému ubytovávání uprchlíků v tělocvičnách či sálech kulturních domů.

Další ubytování nabízejí také soukromí poskytovatelé, majitelé ubytoven a penzionů nebo vlastníci rodinných domů a bytů z celého regionu.

„S lidmi prchajícími před válkou, kteří jsou dočasně či dlouhodobě umístění v Blansku, jsme v kontaktu a průběžně jim prostřednictvím odboru sociální pomoci města Blanska poskytujeme veškeré možné sociální poradenství a pomoc. Pomáháme jim stejně jako kterémukoli občanovi České republiky, který se ocitne v tíživé situaci,“ popisuje vedoucí blanenského sociálního odboru Kateřina Pinková.

O možné pomoci, zejména pokud jde o nabídku volných pracovních pozic, které se dlouhodobě nedaří obsadit tuzemskými zaměstnanci, jednali ve čtvrtek s vedením města také blanenští podnikatelé. Někteří už se zaměstnáváním zájemců z Ukrajiny mají dlouhodobé zkušenosti a věří, že příchozí doplní dlouhodobý podstav zaměstnanců či nahradí ty, kteří odešli kvůli válce bojovat zpět na Ukrajinu.

„Rádi pomůžeme tam, kde je to možné. A samozřejmě vítáme zjednodušení administrativy související se zaměstnáváním cizinců. Situace ovšem není přívětivá ani pro řadu českých firem. Některé jsou navázané hlavně materiálově na Rusko nebo Bělorusko, hrozí, že přijdou o zakázky a samy budou mít velké problémy se udržet na trhu,“ upozornil Ivo Lizna, předseda Okresní hospodářské komory Blansko, která spolu s městem setkání s podnikateli organizovala.

Důležité kontakty, návody, jak postupovat a také informace v češtině či ukrajinštině, najdete v samostatné sekci na webu města Blanska.

 

   vložil: Pavla Komárková, vedoucí oddělení / tiskové oddělení