V zámeckém parku se uskuteční Férová snídaně

13. května 2022, ostatní, přečteno: 1210×

Tuto sobotu 14. května se v zámeckém parku v Blansku uskuteční komunitní piknik na podporu pěstitelů ve světě – Férová snídaně. Blansko se tak přidá k více než stovce míst, kde se ve stejný čas sejdou tisíce lidí, aby vyjádřily svůj zájem o pěstitele v zemích Afriky, Asie a Latinské Ameriky. Ti za svoje kakao, kávu nebo banány dostávají velmi málo zaplaceno a často navíc pracují v nedůstojných nebo dokonce nebezpečných podmínkách.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Na to reaguje systém Fairtrade. Pěstitelé ze zemí globálního Jihu si díky němu mohou vlastní prací vydělat na důstojný život. Za své plodiny dostávají odpovídající výkupní cenu a navíc fairtradový příplatek. Na polích a plantážích tak nemusejí pracovat jejich děti a pěstování může být šetrné k přírodě.

Princip snídaně je jednoduchý. Účastníci si v košíku přinesou fairtradové a lokální potraviny. Může to být káva, džus nebo banány s certifikací FAIRTRADE. To vše mohou doplnit lokálními produkty, jako jsou vajíčka, mléko, sýry či zelenina od místního farmáře či farmářky.

Akce se koná v Česku od roku 2011 vždy na Světový den pro fair trade. V Blansku proběhne od 10:00 hodin v zámeckém parku, v případě deště na nádvoří blanenského zámku. „Těším se na příjemnou atmosféru, kdy společně s přáteli posnídáme venku. Po dvou covidových letech se lidé opět mohou bez obav scházet, nechat děti pobíhat po parku, ochutnávat od sebe a na závěr vyzkoušet fairtradový kvíz,“ uvedl organizátor blanenské snídaně Stanislav Komínek.

„Osobně mě těší, že o výrobky vypěstované za férových podmínek je u nás stále větší zájem, přináší to reálný dopad na životy pěstitelů kávy, kakaa nebo banánů,“ uvedl Lubomír Kadaně z nevládní organizace Fairtrade Česko a Slovensko, která akci koordinuje.

Podrobné informace k akci najdete na webových stránkách www.ferovasnidane.cz.

Stanislav Komínek

 

   vložil: Michal Záboj, redaktor / tiskové oddělení