Kruhové objezdy a ulice ve městě rozkvetly letničkami a trvalkami

29. června 2022, zprávy z MěÚ, přečteno: 1127×

Výsadbu květinové výzdoby zahájil na jaře městský zahradník Martin Chytrý. Přes dvacet tisíc letniček a trvalek vysadil na ostrůvky v kruhových objezdech a podél chodníků. „Uprostřed křižovatek většinou kombinuji trvalky, které se v našem klimatu chovají jako letničky, s růžemi, levandulí a pásy trav. Dále máme k dispozici kolem dvaceti druhů trvalek. Jejich výhodu je, že nakvétají postupně a záhony jsou stále barevné,“ uvedl Martin Chytrý.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Aktuálně jsou už osazené křižovatky v ulicích Svitavská, Smetanova, Poříčí a Bezručova, na pěších zónách v centru města byly instalovány závěsné květináče a vodotrysky na náměstí Republiky lemují stojaté květinové nádoby s petúniemi. Vysázení dvou kruhových bloků bude také součástí právě probíhající revitalizace severní části náměstí.

kvetiny-98386-2889_800.jpg

Během jarních měsíců osadil městský zahradník kruhové objezdy květinami. FOTO: Pavla Komárková

„Květiny vyžadují pravidelnou péči, jejíž plán se mění podle momentálního počasí. Obecně ale platí, že dvakrát až třikrát do týdne rostliny zaléváme v brzkých ranních hodinách, než začne provoz na silnicích. Dále se odpleveluje a přihnojuje. Když prší, květiny vydrží třeba tři dny bez zálivky,“ doplňuje Chytrý.

FOTOGALERIE
Kruhové objezdy a ulice ve městě rozkvetly letničkami a trvalkami

Během jarních měsíců osadil městský zahradník kruhové objezdy květinami. FOTO: Pavla Komárková

Celkem fotografií:  7

 

Kromě květin přibývají ve městě také dřeviny jako náhrada za vykácené stromy. Jejich výsadba začala už v dubnu a byla symbolicky spojena s oslavou Dne Země. Na sídlišti Písečná se tak objevily oskeruše, ve Smetanově a Hybešově ulici lípy, Sportovní ostrov získal přes dvacet kusů jasanů a jeřábů a přímo 22. dubna vysadily děti z mateřské školy Dvorská 96 javory kolem chodníku na sídlišti Sever. Do konce roku město plánuje vysadit desítky stromů rozličných druhů, mimo jiné také jako součást revitalizace rekreační oblasti Palava.  

 

   vložil: Leona Voráčová, redaktorka / odbor vnějších vztahů