Na náměstí Republiky finišuje rekonstrukce, dělníci již pokládají dlažbu

18. července 2022, zprávy z MěÚ, přečteno: 1946×

Rekonstrukce části náměstí Republiky přímo v centru Blanska se blíží ke konci. Dělníci už pokládají velkoformátovou dlažbu a chystají se na instalaci veřejného osvětlení a úpravy zeleně. Hotovo by mělo být během srpna.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Práce na náměstí začaly v polovině května. Úpravy se soustředily na dosud nerevitalizovanou plochu nacházející se mezi Poduklím a již dříve vydlážděným prostorem bankou a budovou před městského úřadu.

„Na náměstí se pracuje nonstop od pondělí do neděle. Zatím postupujeme podle harmonogramu, termín předání bychom měli stihnout,“ uvedl stavbyvedoucí René Hrazdira z firmy Firesta.

Dělníci už na centrálním náměstí provedli terénní úpravy, plochu odvodnili a položili kabelové rozvody pro veřejné osvětlení. V horní části plochy podél Seifertovy ulice jsou již položené obrubníky a velkoformátová dlažba. Vydlážděné je z velké části také nové parkoviště a nyní se pokračuje ve stavbě zídky, která oddělí stání pro auta od zbytku náměstí.

„Čeká nás ještě dodláždění velkoformátové dlažby a položení zbývajících kamenných obrubníků ve čtyřech kruzích uprostřed náměstí. Začali jsme také pokládat obrubníky na rampu, která bude vyhotovena z česaného betonu a bude sloužit k novému bezbariérovému propojení horní a dolní části náměstí. Na závěr budou položeny travnaté koberce do prostoru mezi schodišťovými stupni,“ popsal stavbyvedoucí.

Na ploše přibude také nový mobiliář – bezmála třicítka laviček a dvě větší dřevěná posezení ale také nové sloupy veřejného osvětlení. Novinkou bude také takzvané mlžítko, které lidem v horkých dnech poskytne osvěžení.

FOTOGALERIE
Na náměstí Republiky finišuje rekonstrukce, dělníci již pokládají dlažbu

Rekonstrukce části náměstí Republiky se blíží ke konci. FOTO: Michal Záboj

Celkem fotografií:  17

„Mlžítko bude umístěno v jednom ze zelených kruhů. Lidé stisknou tlačítko a zařízení bude po určitou dobu vyrábět vodní mlhu. K příjemnějšímu klimatu přispěje také bílá dlažba, která i při intenzivním slunečním svitu zůstává chladnější,“ vysvětlil Jiří Svoboda z odboru správy a rozvoje města.

Opravovaná část náměstí Republiky zásadně změní podobu. Původní asfaltové parkoviště částečně nahradí zelené plochy, posezení a místa pro odpočinek a zastavení.

„Úpravy se dočká jeden z posledních prostorů v centru města, který byl v původním neutěšeném stavu. Chceme, aby se stal pro obyvatele přívětivějším a navázal na již zrevitalizované části náměstí Republiky. Věřím, že po dokončení bude dosud nevhodně vypadající prostor příjemným místem pro odpočinek a zastavení,“ dodal starosta Jiří Crha. 

 

   vložil: Michal Záboj, redaktor / tiskové oddělení