Město ocenilo majitele nejkrásnějších balkonů a předzahrádek

22. září 2022, zprávy z MěÚ, přečteno: 1847×

Známe nejhezčí květinovou výzdobu balkónu i předzahrádky. Výherci druhého ročníku soutěže Blansko kvete, které určilo hlasování veřejnosti, si převzali ocenění a věcné výhry od města i Zahradnictví Koupý, s nímž Blansko soutěž připravilo. Na radnici se s finalisty obou kategorií sešel starosta i oba místostarostové.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

„Jsme moc rádi, že takovou soutěž máme. I město se letos snažilo, aby ulice více rozkvetly, doplnili jsme květinovou výzdobu v centru města, osadily se kruhové objezdy. A reakce lidí jsou opravdu pozitivní. Děkujeme, že i vy nám díky květinové výzdobě vašich zahrádek, oken a balkónu pomáháte udělat ulice Blanska hezčími,” uvedl starosta Blanska Jiří Crha. 

Autorům nejkrásnějších květinových výzdob a zástupcům těch, kteří se ocenění nemohli zúčastnit, předali odměny zástupci vedení města – starosta Jiří Crha a místostarostové František Hasoň a Ivo Polák.

„Vždy je fajn, když někdo pečuje o své nejbližší okolí, protože tím zvelebuje i vizáž města. Vaše předzahrádky a balkóny jsou všechny nádherné, máme z toho radost a moc děkujeme. Těší mě i to, že se nápad na oceňování nejkrásnějších květinových výzdob obyvatel města pomaličku dostává do podvědomí. Ve druhém ročníku soutěže Blansko kvete se přihlásilo víc pěstitelů než loni, více lidí se zapojilo i do hlasování, takže letos bylo těžší zvítězit,” doplnil místostarosta František Hasoň. 

Kromě gratulací a poděkování došlo během setkání také na zahrádkářské rady a tipy či na konzultaci se zástupkyní spoluorganizátora soutěže ze Zahradnictví Koupý. „Je to každodenní práce. Dědeček má na zahradě převážně azalky a rododendrony, suché květy se musejí pořád vyštípávat, aby byly květinové keře hezké, máme z toho vždycky spoustu klíšťat. Všechno, na co stačí, si dědeček na zahradě pořád dělá i v osmaosmdesáti letech sám, pomáháme mu s těžšími pracemi, se zaléváním a podobně,” popsala vnučka Františka Prokopa, který zvítězil v kategorii předzahrádky.    

FOTOGALERIE
Blansko kvete

Ocenění výhercům předali představitelé města. FOTO: Michal Záboj

Celkem fotografií:  23

„Sazeničky muškátů do truhlíků dávám už v únoru, březnu, mám je tam až do konce října, listopadu. Do soutěže je nafotila moje dcera v červenci, kdy ještě nebyly tak výstavní, proto jsem je ani nikam hlásit nechtěla. Nejkrásněji narostlé jsou teď,” posteskla si Ilona Špačková, vítězka kategorie balkón a lodžie. 

O vítězství a některou z hodnotných cen se v druhém ročníku soutěže ucházely více než dvě desítky finalistů. Dárkové poukazy v hodnotě až 2 000 Kč do Zahradnictví Koupý, poukazy v hodnotě 500 Kč na zboží v Informační kanceláři Blanska ale i další odměny si odnesli tito majitelé květinami vyzdobených zahrad, oken a balkónů.

Výsledky soutěže BLANSKO KVETE 2022

Kategorie balkón a lodžie:

1. místo Ilona Špačková, Zborovce

2. – 3. místo Irena Haasová, ul. Těchovská

2. – 3. místo Jitka Hanáková, ul. Jasanová

Kategorie předzahrádky:

1. místo František Prokop, ul. U Zahrádky

2. místo Jaroslava Ševčíková, Hořice

3. místo Leona Fialová, Lažánky

Autoři nejkrásnějších květinových výzdob si odnesli dárkové poukazy i věcné ceny. 

„Dárkové poukazy si soutěžící mohou proměnit za zboží podle vlastního výběru na kterékoliv naší prodejně v Blansku, v Doubravici nad Svitavou i v Boskovicích. Předpokládám, že si vyberou nějakou podzimní výsadbu nebo výzdoby na hroby během dušiček. Počkat ale mohou i na jarní výsadbu na příští rok, platnost poukazu je jeden rok,“ doplnil majitel zahradnictví Roman Koupý.

Odměny letos získala také vylosovaná pětice hlasujících. K vyzvednutí jsou v Informační kanceláři Blanka.

Odměny se letos dočká také pětice vylosovaných hlasujících.  

Zatímco letos bylo možné květinovou výzdobu do soutěže přihlásit celý červen a červenec, po konzultaci s odborníky ze zahradnictví Koupý padlo rozhodnutí, že příští rok se termíny prodlouží, Ve třetím ročníku bude možné nejkrásnější předzahrádky a balkóny přihlásit ještě po celý srpen.

pak, moj

 

   vložil: Pavla Komárková, vedoucí oddělení / tiskové oddělení