Nemocnice otevřela zrekonstruovanou kuchyni, nabídne úsporu času i zdravější vaření

10. října 2022, zprávy z MěÚ, přečteno: 1319×

V Nemocnici Blansko právě dokončili rekonstrukci kuchyně, v níž denně připravují jídla pro pacienty i veškerý personál zdravotnického zařízení. Práce, jejichž součástí byly stavební úpravy i kompletní obměna vybavení varného prostoru, trvaly tři měsíce. Dělníci rekonstrukci zahájili 4. července, pacienti první obědy ochutnali v sobotu, od pondělí 10. října si mohou na jídlech z moderní kuchyně pochutnat také zaměstnanci nemocnice.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

„Budova, v níž se stravovací provoz nachází, je čtyřicet let stará. Proto jsme již déle nechtěli rekonstrukci varné části odkládat, byť události posledních měsíců, kdy se skokově zdražují energie a další služby, tomu příliš nepřály. Za výrazné podpory města se to ale podařilo,“ uvedla ředitelka blanenské nemocnice Vladimíra Danihelková.

V kuchyni blanenské nemocnice se denně uvaří zhruba 150 – 160 obědů pro pacienty a přibližně 250 obědů pro zaměstnance. Aby bylo možní vařit v náhradních prostorách nedaleké ZŠ TGM, byla přestavba naplánovaná převážně na letní prázdniny. 

V rámci rekonstrukce byla obměněna i varná technologie. FOTO: Leona Voráčová

„Rekonstrukce, která probíhá za provozu, je vždy náročná. O to více, když jako v tomto případě jde o stravování pro pacienty a zdravotníky a je nutné zajistit také logistiku s tím spojenou. Situaci komplikovala krize ve stavebnictví, zvažovalo se, zda takto náročné úpravy vůbec letos dělat. Jsem rád, že se nakonec domluvilo, že do toho nemocnice půjde. I že se v rámci města podařilo najít o prázdninách náhradní zázemí pro kuchaře v nově otevřené kuchyni ZŠ TGM. Personál si tak mohl vyzkoušet vaření v kuchyni s nejmodernějším vybavením. A díky nyní dokončené rekonstrukci je podobné vaření čeká i v jejich nově zmodernizované kuchyni," doplnil při slavnostním otevření provozu za přítomnosti zástupců dodavatelských firem i vedení Blanska starosta města Jiří Crha.

„Děkuji všem strávníkům za trpělivost, že omezení s rekonstrukcí spojená vydrželi a zvládli. A přeji, ať se v této kuchyni dobře vaří a zaměstnancům nemocnice a hlavně pacientům jídlo chutná," popřál starosta.

Nemocniční kuchyně se dočkala nových podlah i výměny všech podlahových vpustí za nerezové. Došlo k částečné úpravě rozvodů vody a kanalizace, opravily se přívody topení, nové jsou rozvody elektřiny. Dělníci položili také nové obklady a ochranné nerezové prvky, vyměnili stropní svítidla za úsporná. Zrekonstruován byl i vjezd pro stravovací vozíky.

„Stavebně bylo potřeba kompletně vyměnit skladbu podlahové konstrukce ve varně. Stávající povlak PVC byl na hranici životnosti, špatně se udržoval, nesplňoval hygienické ani bezpečnostní požadavky. Proto projektanti navrhli vybourání celé podlahy až na nosnou konstrukci a položení nových vrstev. Finální nášlapnou vrstvu tvoří speciální polyuretanbetonová stěrka s protiskluznými vlastnostmi, které vyžaduje tento typ provozu,“ popsala investiční referentka nemocnice Jana Hladká.  

FOTOGALERIE
Nemocnice otevřela zrekonstruovanou jídelnu. Pacienty čeká ...

Nemocnice Blansko po třech měsících otevřela zrekonstruovanou kuchyň. FOTO: Leona Voráčová

Celkem fotografií:  18

Modernizace se dočkalo také vybavení kuchyně. Varné technologie už dosluhovaly, jejich obměna zrychlí přípravu jídel, přispěje k úsporám energie, umožní ale také využívat nové efektivní způsoby vaření, u nichž například stačí při přípravě jídel používat daleko méně tuku. Práci personálu kuchyně nově usnadňuje rychlovarný elektrický kotel s mícháním a chlazením, dvě multifunkční elektrické pánve, elektrický sporák, dvě indukční stoličky a řada příslušenství. Nechybí ani mycí stroj s automatickým posuvem, tzv. tunelová myčka nebo kompletní tabletovací systém pro pacientskou stravu v počtu 200 kusů včetně příslušenství. Přeprava jídla na lůžková oddělení je díky tomu snadnější, jednodušší je také zajistit, že si obědy či teplé večeře uchovají potřebnou teplotu. á 

„Původní spotřebiče byly na hraně životnosti a vyžadovaly časté opravy. To často velmi komplikovalo uvaření jídel v požadovaném čase,“ upozornil provozně technický náměstek Nemocnice Blansko Karel Horák s tím, že nové technologie výrazně zkrátí dobu vaření. Spotřebiče předtím fungovaly částečně na plyn a částečně na elektřinu, nyní je vše převedeno na elektřinu.

„Rekonstrukcí kuchyní jsme dělali již několik, hlavně ve školách a školkách. V době výběrového řízení jsme sice již měli na letní prázdniny nasmlouváno několik zakázek, ale tato zakázka byla pro nás zajímavou výzvou. Sehnat řemeslníky a subdodavatele bylo někdy velice složité, přesto jsme moc rádi, že jsem dostali důvěru a tuto zakázku získali. Když se odkryly podlahy a zjistili jsem reálný stav, hrozilo zastavení stavby. Nakonec se změnila technologie i termíny dodávek a vše se podařilo vyřešit. Byla to pro nás priorita,“ popsal zástupce dodavatelské stavební společnosti Přemysl Toul z firmy EKOTERM CZ.

Budova stravovacího provozu se začala projekčně připravovat v roce 1978, výstavba začala o čtyři roky později. Objekt s montovaným železobetonovým skeletem a zděnými obvodovými stěnami se nachází v severní (hospodářské) části areálu nemocnice. Disponuje jedním podzemním a jedním plnohodnotným nadzemním podlažím s tím, že na střeše se nachází strojovna vzduchotechniky a výtahu.

mka, pak

 

   vložil: Pavla Komárková, vedoucí oddělení / tiskové oddělení