Vzpomínkový akt na náměstí Svobody připomněl Den válečných veteránů

11. listopadu 2022, zprávy z MěÚ, přečteno: 791×

Blansko si v pátek 11. listopadu připomnělo Den válečných veteránů. Představitelé města, zástupci armády, veteránských spolků a další hosté se sešli na vzpomínkovém aktu na náměstí Svobody. Den válečných veteránů uctili položením věnce k památníku obětem I. světové války.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Den válečných veteránů se slaví celosvětově 11. listopadu. Připomíná konec I. světové války. Dne 11. listopadu 1918 v 11:00 hodin bylo ve vlakovém voze u severofrancouzského města Compiègne podepsáno příměří mezi zeměmi Dohody a Německem, které ukončilo boje na západní frontě.

Vzpomínkový akt na náměstí Svobody připomněl Den válečných veteránů. FOTO: Michal Záboj

„Všichni známe veterány z druhé světové války, kterých žije mezi námi jen zlomek, ale to, že posledních třicet let u nás existují novodobí váleční veteráni, na to se často zapomíná. I proto je důležité si Den válečných veteránů stále připomínat,“ uvedl místostarosta Ivo Stejskal, který se zúčastnil mise SFOR v Bosně a Hercegovině a sám je tak válečných veteránem.

FOTOGALERIE
Vzpomínkový akt na náměstí Svobody připomněl Den válečných veteránů

Vzpomínkový akt na náměstí Svobody připomněl Den válečných veteránů. FOTO: Michal Záboj

Celkem fotografií:  4

Veřejnost může válečné veterány podpořit také zakoupením květu vlčího máku. K dostání je například až do konce listopadu v Informační kanceláři Blanka v Rožmitálově ulici. Zakoupení vlčího máku symbolizuje úctu k válečným veteránům a dalším bojovníkům za svobodu. Výtěžek přispívá na přímou pomoc hrdinům a zachování jejich příběhů.

 

   vložil: Michal Záboj, redaktor / tiskové oddělení